Venemaa juhtiv määrdeainete tootja Gazprom Neft teatas sellel nädalal, et soovib Põhja-Euroopa turu haaramiseks ehitada Eestisse, Lätisse või Soome 30 000-tonnise tootmis­võimsusega tehase. Tegemist on 30–40 miljonit eurot maksva investeeringuga, millele asukoha leidmiseks peab ettevõte läbirääkimisi kolme partneriga, kinnitas ettevõtte pressi­teenistus Eesti Päevalehele.

Venemaa ettevõte keeldus avaldamast nii tehase kui ka selle rajamisega seotud üksikasju. Samuti ei avaldanud Gazprom Neft ettevõtete nimesid, kellega läbirääkimisi peetakse.

Kui uus tehas tuleb Eestissse, võib selle asukohaks saada Paldiski või Muuga sadam, mis mõlemad oleksid asukoha poolest sobilikud nii tooraine vastu võtmiseks kui ka valmistoodangu eksportimiseks.

„Ma ei saa seda teemat ajakirjandusele mitte kuidagi kommenteerida,” ütles Tallinna Sadama juhatuse esimees Ain Kaljurand. Eile viibis Kaljurand Peterburis, kus asub ka Gazprom Nefti peakorter.

Gazpromi toomisettevõtte kolimine Baltikumi viib määrdeõliga kauplejate hinnangul siinsel turul hinnad alla. „Gazprom on oma õlidega juba praegu esindatud, kuid vähenev veokulu muudab nende hinnad odavamaks,” selgitas Addinoli Baltimaade müügijuht Meelis Orgla. „Tehase võib ju Eestisse ehitada, kuid ma pole kindel, kas nad siin leiavad ka vajaliku kvalifikatsiooniga insenere.”