Justiitsminister Hanno Pevkuri sõnul on uue avaliku teenistuse seaduse suurimaks muudatuseks tuhandete inimeste üleviimine ametniku staatusest töölepingu alusel töötajateks.

"Kuna avaliku võimu teostamine on seotud ka hulga piirangutega, siis neile, kes avalikku võimu ei teosta, pole põhjendatud ka samasugused kohustused ja piirangud, mis olid ette nähtud just ametnikele," põhjendas Pevkur muudatust.

Teine suurem uuendus on see, et avaliku sektori palgad on edaspidi esitatud konkreetse numbrina.

"Kui seni võis ametniku palk koosneda tervest hulgast komponentidest, näiteks lisatasud akadeemilise kraadi, teenistusstaaži või võõrkeelteoskuse eest, siis tänasest alates on selleks üks number, mida on lihtne võrrelda erasektoriga," selgitas Pevkur.

Ainsaks palgalisaks jääb muutuvpalga maksmine, mida saab ametnikule määrata maksimaalselt 20%-i ulatuses, aga mitte valimatult kogu personalile.

Kolmandaks lühenevad avalikus sektoris puhkusepäevad. Seni sai ametnik puhkust 35 päeva, millele lisandusid staažist sõltuvad lisapuhkusepäevad, ning puhkuse pikkuseks võis olla kuni 45 päeva. Edaspidi piirdub ametnike puhkus 35 päevaga.

Lisaks ei ole seaduses enam võimalust suurendada pensioni teenistusaastate alusel. Samuti sätestab täna jõustunud seadus ametikohtade täitmiseks üldreeglina konkursside korraldamise kohustuse.