Riigikontroll on EAÜ teabenõuet menetlenud avaliku teabe seaduse ja riigikontrolli seaduse alusel. EAÜ-le on väljastatud andmed osaliselt, kuna EAÜ puudub juurdepääsuõigus kõigile soovitud andmetele, teatas riigikontroll.

Riigikontroll ei saa lähtuda üksnes EAÜ ärihuvidest ning peab arvestama seaduse alusel määratud juurdepääsupiirangutega. Kuna Riigikontroll on sõltumatu majanduskontrolli teostav riigiorgan, siis peab riigikontrolli seaduse kohaselt olema tagatud igakülgne teabe kaitse kõigi auditimaterjalide osas.

EAÜ nõutud andmed sisaldavad teiste riigiasutuste asutusesiseks tunnistatud materjale, mille osas puudub Riigikontrollil õigus neid andmeid avalikustada.

Lisaks sisaldavad andmed ettevõtete ärisaladusi ning rahvusvahelisest andmebaasist pärinevat konfidentsiaalset infot, mille avaldamine võib kahjustada Eesti välissuhtlust.

Kõik vajalikud selgitused ja õiguslikud alused on esitatud seaduses nõutud tähtaja jooksul nii EAÜ-le kui ka Andmekaitse Inspektsioonile.

Riigikontrolli arvates on EAÜ emotsionaalsed ja tõele mittevastavad avaldused/süüdistused alusetud ning neid tuleb vaadelda Riigikohtus hetkel menetluses oleva kohtuasja foonil.

Riigikontrolli eelmise aasta lõpus avaldatud audit „Ravimite hüvitamise korralduse“ näitas, et Eestis on apteekide vaheline konkurents nõrk.

Valdav osa ravimiturust kuulub kahele suurele hulgimüügifirmale, kes omakorda kaudselt või otse on seotud ka suure osaga apteekidest, kahe suurema hulgimüüja mõjusfääris oli auditi ajal ligi 80% apteekidest.

Audit näitas ka, et, Eestis on ravimid kallimad kui mitmetes teistes riikides ning apteekide asutamise piirangud ei ole täitnud neile pandud ootusi.

Riigikontroll tegi tulemustes johtuvalt sotsiaalministrile ettepaneku algatada seaduse muudatus, millega kaotatakse apteekide asutamispiirangud ja keelataks ravimite hulgimüügiga tegeleval ettevõttel otseselt või kaudselt omada apteeki.

See Riigikontrolli ettepanek riivab tugevalt ravimite hulgimüüjate ärihuve. Apteekide asutamispiirangu on vaidlustanud ka õiguskantsler, praegu käib Riigikohtus vastav menetlus.