Riigikogu väliskomisjoni delegatsioon saabus eile Moskvasse, et kohtuda selle nädala jooksul mitmete Venemaa tipp-poliitikutega.

Delegatsiooni paberitest jääb mulje, et Moskvasse sõideti peamiselt sööma: teisipäevase õhtusöögi pakkus suursaadik Jüri Luik, tänase lõunasöögi eest hoolitseb Föderatsiooninõukogu väliskomisjoni esimees Mihhail Margelov, neljapäeval peetakse töölõuna Venemaa asevälisministri Vladimir Titoviga.

Reedest paistab kujunevat paastupäev, sest vaatamata kohtumisele Venemaa diplomaatilise korpuse sepikojas Moskva Välissuhete Instituudis ja Vene töösturite liidu juhi Aleksander Šohhiniga, pole ühtegi ametlikku söömaaega ette nähtud. Venemaal, muideks, kehtib praegu paast ja restoranide menüüd algavad taimetoidu pakkumistega.

Võõrustajate kulul söömine on Moskvas tõepoolest väärtus omaette, sest hinnad on selles megalinnas pöörased. Sõin eile äärelinna hotellis lõunaks seljanka, sealiha steigi ja rüüpasin kaks kannu õlut, mis läks maksma 40 eurot. Jootraha muidugi sinna otsa. Tallinna kesklinnas oleksin sarnase menüüga saanud läbi poole odavamalt.

Lõunasöögid võluvad poliitikuid ja diplomaate ennekõike intiimsusega, mistõttu seal räägitust pole justkui kombekas avalikkusele teada anda. Nii teatas väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson ametlikus pressiteates, et visiidi eesmärk on laiendada parlamentaarseid suhteid Venemaaga, keskendudes samas olulisematele kahepoolsetele ning rahvusvahelistele küsimustele.

Tean omast käest, et venelastega koos söömisest-joomisest pole siin ilmas palju toredamaid asju. Sellegi poolest võib aimata, et nende uduste parlamentaarsete suhete taga peitub Eesti ja Venemaa vahelise piirileppe sõlmimine. Venemaa tegelased pöördusid eelmisel aastal Eesti tööandjate juhi Enn Veskimägi poole palvega, viia kahe riigi poliitikud piirileppe konsultatsioonideks ühe laua taha. Täna algav visiit, millest lisaks Mihkelsonile võtavad osa väliskomisjoni liikmed Imre Sooäär, Jevgeni Ossinovski ja Vladimir Velman, ongi selle missiooni tagajärg.

Venemaale on piirilepingut vaja, sest ta soovib lõpetada oma välispiiridel nii Norra, Jaapani kui ka Eestiga aastakümneid valitsenud ebastabiilsuse. Kuigi asjaosalised väidavad järeleandmatult vastupidist, on piirilepe Eestiga samuti üks väike sammukene lähemale viisavabadusele Euroopa Liidu ja Venemaa vahel.

Valitsused on piirileppe küsimuses juba ammu ühel meelel. Välisministrid on selle paberi juba aastaid tagasi jõudnud alla kirjutada. Tõeline kirg ja mässumeel valitseb aga parlamentides. Kui Riigikogu lisas eelmise piirileppe ratifitseerimisotsusele preambuli, mis rääkis Tartu rahust kui Eesti iseseisvuse nurgakivist, läks Riigiduuma marru ja kutsus välisministri poolt juba antud allkirja piirileppelt tagasi. Venelased tõlgendasid, et Tartu rahu mainides soovivad eestlased tegelikult ikkagi endale tagasi nõukogude ajal Eesti küljest ära lõigatud Jaanilinna-Ivangorodi ja ajaloolist Petserimaad.

Eelmisel nädalal kohtusid Peterburis peaministrid Andrus Ansip ja Dmitri Medvedev. Esinduslikus Corinthia Nevsky Palaces lõunat süües jõudsid nad ühisele arusaamisele kahes ilmselges tõsiasjas: esiteks - nad mõlemad on toredad inimesed ja teiseks – riikide suhetes arukaks edasi liikumiseks tuleb ideoloogia ja emotsioonid kõrvale jätta.

Nüüd peaksid siis ka parlamentide liikmed maitsva söögi juures samale järeldusele jõudma, sest nende kirgedest ja stiihiast sõltub nüüd ennekõike, kas nii lootustandvaid kevade märke lubanud Eesti-Vene suhted ka tõepoolest õitsele löövad.

Kuid miks need suhted peaksid siis ikkagi edasi kiduma, kui Mihkelson ja Margelov on vanad sõbrad ja teavad, et nad mõlemad on toredad inimesed?

Täna enne Eesti-Vene parlamentaarset lõunasööki ja pärast Föderatsiooninõukogu väliskomisjoni laiendatud istungit, mida kaunistab Riigikogu liikmete osavõtt, toimub Föderatsiooninõukogus pressibriifing. Delfi annab briifingul räägitust operatiivselt teada.

Riigikogu ametlik raport
Riigikogu väliskomisjoni delegatsioon kohtub Moskvas Venemaa Föderatsiooninõukogu väliskomisjoni esimehe Mihhail Margeloviga ja komisjoni liikmetega, Riigiduuma väliskomisjoni esimehe Aleksei Puškoviga, Venemaa asevälisministri Vladimir Titoviga, Föderatsiooninõukogu esimese aseesimehe Aleksandr Toršiniga, Vene Töösturite ja Ettevõtjate Liidu presidendi Aleksander Šohhiniga ning külastatakse Moskva Välissuhete Instituuti.
Väliskomisjoni delegatsiooni kuuluvad komisjoni esimees Marko Mihkelson ning liikmed Imre Sooäär, Jevgeni Ossinovski ja Vladimir Velman.