Eelmise aasta lõpus kiideti heaks seadus, millega määrati kindlaks müügiks kasutatavate e-oksjonikeskkondade nõuded. „Eelnõu eesmärk on muuta täiturite poolt vara müümiseks kasutatav oksjonikeskkond arusaadavaks, täiturile kergelt kasutatavaks ning seal ostu sooritavale inimesele käepäraseks ja soodsaks,” rääkis toona justiitsminister Kristen Michal.

Peale täiturite ja pankrotihaldurite koja loodud oksjonikeskkonna www.oksjonikeskus.ee pidi täituril säilima võimalus valida oma enampakkumise korraldamiseks ka mõni teine oksjonikeskkond. Kuid seda tingimusel, et seal keskkonnas on täidetud kõik seaduses sätestatud nõuded.

Jäid mõned täiturid

Konkureerivat oksjoniportaali haamer.net juhtiva Sven Tiirussoni sõnul on aga eriõigustega avalik-õiguslikku teenust osutavad kohtutäiturid nad teenusepakkumisest kõrvale tõrjunud. „Kaks aastat tagasi sai alustatud kohtutäituritega läbirääkimisi teemal, et meil on üpris töökindel süsteem ja kogemused antud vallas ning ehk on neil huvi meie kogemusi ära kasutada, et täiturite oksjonite korraldamist efektiivsemaks teha. Kõik katsed kojaga ühendust saada ebaõnnestusid,” rääkis alates 2007. aastast internetioksjonitega tegelev Tiirusson. Tema hinnangul ei ole pankrotihaldurite endi portaal kasutajasõbralik. „Kuna kojaga ei ole olnud võimalik suhelda, siis oleme siiski suutnud saavutada usalduse mõningate täiturite seas, kes on meie lahendust kasutanud.”

Kohtutäiturite ja pankrotihaldurite koja ametikogu juhatuse esimees Janek Pool lükkas aga Tiirussoni süüdistused ümber, öeldes, et haamer.net ei ole neile kunagi oma kogemusi ega teavet pakkunud. „Nemad on pakkunud meile oma teenust, aga seda me osta ei soovinud,” ütles Pool. Ta möönis, et täiturite portaali lõid palgalised töötajad ning hanget selleks ei korraldanud. Portaali käivitamisega on neil, nagu igal uuel süsteemil, probleeme olnud ja täiturid on teinud erinevaid muudatusettepanekuid.

„Oksjonikeskus on tehtud selleks, et kohtutäiturid ja pankrotihaldurid saaksid vara seal müüa. See on tehtud ka koja rahaga, sinna ei ole raisatud riigi ega maksumaksja raha,” rõhutas Pool. „Meie jaoks on oksjonikeskus hea ja vajalik, miks ma peaksin eraõigusliku ettevõtte kukrut täitma nõuete või vara müügiga? Oksjonikeskuses müümisega mingit lisakulu ei kaasne ei kohtutäituritele, võlgnikule ega sissenõudjatele. Haamer.net’i kohta seda kindlasti öelda ei saa.” Tiirusson möönis, et äriettevõttena soovivad nad teenida kasumit, kuid tema sõnul sunnib see ka keskkonda arendama ja paremaid teenuseid pakkuma.

Haldusala kureeriva justiitsministeeriumi hinnangul vastab arendatud oksjonikeskkond seaduses kehtestatud nõuetele ning koda täitis e-oksjonikeskkonda arendades seatud ülesannet.



Kohtutäitur: kasutan portaali, mis toob kasu

Rocki Albert

Pärnu kohtutäitur

Mul on pakkumised üleval mõlemas keskkonnas. Aga ega ma Sven Tiirussoniga kõigis asjades ühineda ei saa, sest tema on ikkagi eraettevõtja, kelle huvi on saada võimalikult palju kliente ja teenida kasumit, aga teine on koja ühine portaal, mis tuleb meie ühisest rahakotist ja mida saame kasutada ilma teenustasuta. Kohtutäiturite ja pankrotihaldurite koja raha eest hoitakse ju seda üleval, aga haamer.net’ile maksame teenuse eest. Eks see oksjonikeskus.ee veidi robustne ja teistmoodi süsteem on. Haamer.net on pikemalt tegutsenud ka, aga sealgi oli alguses palju küsitavusi ja tekkis probleeme. Eks tarbija ehk meie ja need, kes vara ostavad, on need, kes otsustavad. Vahet ei ole, kus keskkonnas ma neid kuulutusi sisestan. Minu eesmärk on, et oleks võimalikult palju ostjaid ja et süsteem oleks võimalikult lihtne ka ostjale.

Ega korralikud asjad tänapäeval enam täituriteni ei jõuagi, need müüakse pankadega kokkuleppel ära. Need, mis meile jäävad, ongi kas poolenisti lammutatud või need, millele on käega löödud.