Statistikaaruandeid esitas 36 474 ettevõtet (49% tegutsevatest ettevõtetest), mida oli 1700 võrra rohkem kui 2011. aastal. Aruandekohustuslaste arv suurenes koos tegutsevate ettevõtete arvu kasvuga, kirjutas statistikaameti metoodika osakonna juhataja Kaja Sõstra ameti blogis.

Statistikaametis kasutatakse aruandluskoormuse hindamiseks kahte näitajat: aruannete arv andmeesitaja kohta ja aruannete koostamiseks kulunud aeg. Et andmeesitajate koormust ühtlasemalt jaotada, kasutatakse võimaluse korral valikuuringuid, kus andmeid esitab ainult osa uuringu sihtrühmast. Samuti koordineeritakse uuringute valimeid nii, et eri uuringute valimid ei kattuks.

Valimite koordineerimine toimib paremini väikeettevõtete rühmas (1–9 töötajat), kus ettevõtete arv on suur ja piisab suhteliselt väikestest valimitest. 2012. aastal ei pidanud 56% väikeettevõtetest esitama ühtegi aruannet, 44% esitas kõige rohkem viis aruannet ja vaid väikesel osal oli vaja esitada üle viie aruande. Keskmine aruannete arv selles rühmas oli 1,8. Järgmises töötajate arvu rühmas (10–19 töötajat) pidi peaaegu 90% ettevõtetest mõne aruande esitama.

Vähemalt 50 töötajaga ettevõtete koormus aga on juba tunduvalt suurem: 58% ettevõtetest esitas statistikaametile üle kümne aruande. Aruandluskoormus oli 2012. aastal kõigis ettevõtete suurusrühmades väiksem kui eelmistel aastatel.

Keskmine aruannete arv andmeesitaja kohta oli 2,5 (2011. aastal 2,6). Ühel ettevõttel oli kõige rohkem 25 eri statistikaaruannet. Kui vaadata aruannete esitamise sagedusi, kus kuuaruanded võetakse arvesse kaksteist ja kvartaliaruanded neli korda, on äriühingutel vaja esitada keskmiselt 8,6 aruannet. Koormus oleneb äriühingu suurusest. 1–9 hõivatuga äriühingud esitavad aasta jooksul keskmiselt alla kuue aruande. Vähemalt 50 hõivatuga äriühingutel tuleb aga esitada keskmiselt üle nelja aruande kuus.

Keskmiselt kulus ettevõttel 2012. aastal ühe aruande koostamisele 1 tund ja 40 minutit. Rohkem võtavad aega aastaaruanded, vähem kvartaliaruanded. Kuuaruannete keskmist aega mõjutavad enim mahukad väliskaubanduse aruanded. Kokku kulutasid Eesti ettevõtted, asutused ja organisatsioonid 2012. aastal statistikaaruannete koostamisele 60 100 tööpäeva.

Tegevusalati on aruandluskoormus kõige suurem mäetööstuse ja töötleva tööstuse ettevõtetel ning avaliku halduse asutustel, kus aruannete koostamisele kulub keskmiselt üle 1000 töötunni aastas. Väikseim on kinnisvarategevuse ja muude teenindavate tegevustega ettevõtete aruandluskoormus – keskmiselt 200 tundi aastas. Keskmine aruandluskoormus oleneb ettevõtte/asutuse suurusest: vähemalt 50 töötajaga ettevõtete/asutuste keskmine aruandluskoormus on üle kümne korra suurem kui 1–9 töötajaga ettevõtete/asutuste oma.