Sao Paulos elab väga suur hulk itaallaseid ja seetõttu on linn kuulus ka oma itaalia restoranide poolest. Nii tuli elanike jaoks ka šokina uudis, et restoranid otsustasid kõrvaldada oma menüüdest kõik toidud, mis sisaldavad tomateid.

Kõik algas, kui tomati hind järjest 12 kuu jooksul tõusis, ületades Brasiilia statistikaagentuuri andmetel ühel hetkel suisa 150% hinnatõusu piiri.

Muutused restoranide menüüs olid aga vaid üheks ajendiks, et avaldada võimudele survet järjest kasvava inflatsiooni peatamiseks. Inflatsiooni tase pole küll nii suur, kui see oli riigis 1990. aastatel, mil hinnad tõusid suisa 2000%, kuid riigis valitsev paanika on siiski piisavalt suur, et olla hetkel inimeste seas suurimaks kõneaineks. Rahva pahameel on nõnda suur, et ühe ajalehe esikaanel kujutati ka Brasiilia president Dilma Rousseffi ei millegi muu kui tomatina.

Analüütikute sõnul võib hinnatõusu selgitada mitme põhjusega. Tomatihinna tõusu põhjusteks on metsikud vihmasajud, kõrged kütusehinnad, suur nõudlus ja - kõige enam - tomatitaime kasvualade vähendamine.