„Uuringu tulemused kinnitavad, et Eesti saaks ka väga raskes olukorras oma elanike toitmisega hakkama,“ ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder tänasel pressikonverentsil.

Toiduainete osas on ettevõtete olemasolevad laovarud piisavalt suured, et ilma täiendava tootmiseta jätkuks toitu kuueks kuni seitsmeks nädalaks, lisaks elanike endi ja riiklikud toiduvarud.

Tavapäraselt toodavad uuringus osalenud ettevõtted kuni kaks korda rohkem päevasest minimaalsest toiduainete vajadusest.

Riskikohtadena näevad ettevõtted elektri ja kütuse kättesaadavuse tagamist.

„Näiteks katkestavad kuni seitsmepäevase elektrikatkestuse ajal tegevuse kuni 43% kaubandusettevõtetest ja kuni 55% tootmisettevõtetest. Kütust jätkuks kolmandikul kaupmeestest ja pooltel tootjatel viieks kuni kaheksaks päevaks – tankimisvõimaluse puudumisel võib tekkida probleeme toidu transportimisega,“ rääkis Eesti Uuringukeskuse projektijuht Jon Ender.

Vabatahtlikult on hädaolukorras valmis toitu tasuta ära andma pooled toidutootmisettevõtted ja üle 60% kaubandusettevõtetest.

Hinnanguliselt 46% tootmisettevõtetest saaksid hädaolukorras toiduainete tasuta ära andmise korral oma tegevuse ümber korraldada, viis protsenti ettevõtetest saavad vajadusel tootmisvõimsust ka tõsta, et oleks võimalik teostada ka tavapäraseid tarneid klientidele.

Uuringus osales 400 ettevõtet, neist 240 toiduainete ja mittealkohoolsete jookide tootjad ja 160 vastavad kaubandusettevõtted.