Enam kui saja rahvusvahelise korporatsiooni seas läbi viidud uuring näitab, et näiteks ehitussektoris on tervelt 68% ettevõtete jaoks arbitraaž eelistatuim erimeelsuste lahendamise institutsioon.
Arbitraaži peamisteks eelisteks muude menetlustega võrreldes tõid uuringus osalenud esile erialase oskusteabe, neutraalsuse, konfidentsiaalsuse ja otsuse jõustatavuse. Seevastu arbitraaži puuduste seas nimetati muude valikutega võrreldes kallimaid menetluskulusid, suuremat ajakulu ning ka ülemäärast suunatust kompromissidele, mis tegelikult kumbagi poolt ei rahulda.

Arbitraažikohtusse pöördumisel kasutavad ettevõtted praktiliselt alati ka advokaadibüroode õigusabi, ent üha enam suurendavad äriühingud ise oma organisatsioonisisest oskusteavet. Nii on 90% uuringus osalenuist olemas ettevõttesisene juriidiline osakond ja 49%-l ka õigusvaidlustele spetsialiseerunud meeskond. Partneri valikul on olulised nii vastava majandusvaldkonna ekspertteadmised kui ka arbitraaži-alane kogemus, mõningase ülekaaluga (45%:55%) viimase kasuks.

„Hetkel ei saa energia- ja ehitussektorites Eestis täheldada sellist märkimisväärset arbitraažimenetluse eelistamist tavapärasele kohtumenetlusele,“ ütles uuringu tulemustele kommentaariks advokaadibüroo PwC Legal konkurentsi- ja energiaõiguse ekspert vandeadvokaat Kätlin Kiudsoo. Ta lisas, et sellegipoolest on tulenevalt mõlema valdkonna väga spetsiifilisest seadusandlikust ja tehnilisest regulatsioonist äärmiselt tõenäoline, et see on vaid aja küsimus, kui ehitus- ja energiaettevõtted hakkavad enam eelistama kohtusüsteemile just arbitraažimenetlust tulenevalt arbitraaži peamistest tugevustest, milleks on erialane oskusteave, konfidentsiaalsus ja otsuse jõustatavus.