Eestis peab 45 protsenti vastanutest ettevõtlusega alustamist lihtsaks, Lätis arvab nii 29 ja Leedus 30 protsent uuringus osalenutesti. Kõige rohkem ettevõtlushuvilisi on aga Leedus.

„Ettevõtete alustamise lihtsus määrab ära mikroettevõtete hulga ja ühtlasi laiapõhjalise majanduse elujõu. Eestis on toimunud suur hüpe ettevõtete asutamises, sest soodsa ettevõtluskeskkonna loomisel oleme sammukese lõunanaabritest ees," ütles SEB äriinnovatsiooni juht Mart Maasik.

Kui küsitluse tulemusel on Leedus enim neid vastanuid, kes tahaks ettevõtlusega alustada, siis Eestis on enim neid, kes on juba alustanud. Aastas luuakse Eestis ligi 5000 ettevõtet enam kui rahvaarvult suuremas Leedus.

Maasik lisas, et kui Eestis luuakse 70 protsenti ettevõtetest oma vahenditest, siis Lätis ja Leedus veelgi enam - vastavalt 76 ja 77 protsenti. Oma vahendite kasutamisele järgneb pere ja sõprade tugi. Erinevused on riiklike toetuste kasutamises - kui Eestis oli 11 protsenti vastanutest saanud alustamiseks riiklikku või Euroopa Liidu toetust, siis Lätis oli see näitaja 6 ja Leedus 0 protsenti.

Juba ettevõtlusega alustanud näevad peamiste takistustena oma tootele või teenusele turu ja kvalifitseeritud töötajate leidmist. Turu leidmine on suurimaks probleemiks Eestis, lõunanaabrite üheks suurimaks mureks on hilinevad laekumised klientidelt .

„Ettevõtlusega veel mitte alustanud näevad peamise takistusena stardikapitali leidmist ja pelgavad ebaõnnestumist. Ettekujutus enne tegutsema hakkamist ja tegelik elu ettevõtjana on üpris erinevad,“ ütles Maasik.

SEB viis Eestis, Lätis ja Leedus läbi võrdleva uuringu, kuhu oli kolmes riigis kaasatud enam kui 4200 inimest.