GA Fund Managementivõlausaldajate esimese üldkoosoleku ajaks määras kohus 4. juuni kell 10. Võlausaldajatel on esmaspäevast alates aega kaks kuud oma nõudeid pankrotihaldurile esitada.

Fondivalitseja pankrot oli asjade loomulik käik, ütles GA Fund Managementi juht Tõnu Pekk BNS-ile.

"Eesti investeerimisfondide seaduses on eripära, mis paneb fondivalitseja vastutama oma varadega fondi rahuldamata kohustuste eest," selgitas Pekk. Gild Arbitrage'i fondil on palju rahuldamata kohustusi, millega kaasnevad üha suurenevad intressid ja trahviintressid.

"Osakuomanikud on otsustanud fondi likvideerida ja see nõue, mis ületab 10 miljonit eurot, läheb fondivalitseja vastu. Minul ettevõtte juhatajana ei jäänud muud üle, kui pankrotiavaldus esitada," ütles Pekk.

"Osakuomanikud on oma otsuse teinud ja mina olen selle edastanud taotlusena finantsinspektsioonile ja see on seal menetlemises," ütles Pekk kommentaariks Gild Arbitrage'i fondi likvideerimise käigule.

GA Fund Managementi ainuke juhatuse liige on alates 2010. aasta kevadest Gild Arbitrage'i fondijuhina töötanud Tõnu Pekk, varem on ettevõte kandnud nime Gild Fund Management ja selle juhatusse on kuulunud endine Gild Arbitrage'i fondijuht Tõnno Vähk, endine investeerimispankur Tõnis Haavel, Janis Springis ja Taavi Lepmets.

Osakuomanikud on varem juba otsustanud Gild Arbitrage'i fondi likvideerida.

Finantsinspektsioon teatas esmaspäeval, et seoses pankroti väljakuulutamisega ei ole GA Fund Managementil enam õigust fondivalitsejana tegutsemiseks. Kehtetud on nii AS-ile GA Fund Management finantsinspektsiooni poolt 7. novembril 2007 väljastatud riskikapitalifondide fondivalitseja tegevusluba kui ka 10. septembril 2008 väljastatud täiendav tegevusluba investeerimisnõustamisega tegelemiseks.

GA Fund Management rikkus kehtestatud omavahendite normatiivi ning jättis täitmata finantsinspektsiooni ettekirjutuse omavahendite minimaalsuuruse nõude kui fondivalitsejale investeerimisfondide seaduse kohaselt sätestatud usaldatavusnormatiivi seadusega kooskõlla viimiseks.

Omavahendite suurendamise asemel esitas GA Fund Management 8. veebruaril 2013 Harju maakohtule võlgniku pankrotiavalduse, paludes kuulutada välja pankrot..

2009. aasta lõpus tõi finantsinspektsiooni järelevalvemenetlus kaasa muudatused GA Fund Management tegevuses, senised omanikud loobusid kontrollist fondivalitsejas ning toimusid ka muudatused fondivalitseja juhtkonnas.

Ühtlasi karistas järelevalve toona GA Fund Managementi fondi Armeenia väärismetallide kaevandusõigustega seotud investeeringute kohta valeinformatsiooni esitamise ning avalike aruannete mitteõigeaegse esitamise eest väärteo korras rahatrahviga.

Möödunud aasta septembris sai läbi Gild Arbitrage'i väljastatud kolmeaastaste võlakirjade lunastamise tähtaeg ja fondi vara läks likvideerimisele. Pekk ütles toona ajalehele Postimees antud intervjuus, et tehniliselt likvideeritakse võla tagatis ning see, millal fond likvideeritakse, on osakuomanike otsustada.

"Kuna varadest väga suure tõenäosusega võlakohustuste täitmiseks ei jätku, siis ei saa osakuomanikega midagi jagada. Aga tagatist hakatakse realiseerima ja tagatiseks on ka kõik fondi varad," lausus ta.

Gildi fond, millel oma tipphetkedel oli varasid enam kui 100 miljoni eurot, sattus võlakoormuse täitmisega raskustesse 2009. aasta alguses. Sügiseks restruktureeriti umbes 50 laenulepingut üheks võlakirjaprogrammiks. Peki sõnul oli tegemist programmiga, mida tavaliselt tehakse saneerimisprogrammi raames, kui ettevõte teatab, et ei suuda oma kohustusi täita ja palub kohtult kaitset. 2010. aastal fondi juhtimise üle võtnud Pekk ütles, et sisuliselt algas saneerimisperiood 1. märtsil 2010.

Pekk rääkis lehele, et ta sai esimese tegevusaasta järel aru, et on väga riskantne oodata, et fond suudab selle tähtaja jooksul varad lihtsalt maha müüa. Tema sõnul ei olnud tegemist selliste varadega, nagu börsil kaubeldavad aktsiad, mida oleks saanud lihtsalt maha müüa ilma, et fond oleks kahju kannatanud. Möödunud aasta alguses oli Peki sõnul selge, et tähtajaks pole mitte mingil juhul võimalik võlga tagasi maksta.

Bulgaaria kinnisvarasse ja Armeenia kullakaevandustesse investeerinud Gild Arbitrage lubas 2009. aastal võlakirjaomanikele 11. septembril 2012 tagasi maksta 18,3 miljonit eurot laenu, mis võeti 2009. aastal. Fondi võlausaldajad on ligi 50 Eesti ettevõtjat. Gild Arbitrage'il oli pool aastat aega varade müümiseks ja saadud summa võlausaldajatele väljamaksmiseks.

Fondi varade hulgas on olnud väidetavad Armeenia kullakaevandused, Bulgaaria kinnisvara ja enamusosalus Cinamoni kinoketis. Pekk ütles Postimehele Armeenia vara kohta, et tegemist on nelja litsentsiga, mis annavad õiguse uurida teatud piirkondades maavarasid, seejärel võtta välja kaevandamislitsents ja hakata kaevandama.

Gild Arbitrage hindas möödunud aasta algul fondiosaku väärtuseks aastavahetuse seisuga null eurot, kuna fondi kohustused ületavad varasid. Tunamullu juuni lõpus oli Gild Arbitrage osaku puhasväärtus veel 3,3833 eurot.

Gild Arbitrage'i kohustused ületasid 2011. aasta lõpu seisuga varasid 0,8 miljoni euroga. Fondi varade koguväärtus oli 18,32 miljonit eurot ning võlakohustuste kogumaht 19,10 miljonit eurot. Pool aastat varem hindas fond oma varade väärtuseks 25,06 miljonit eurot.