Leedu energeetikaministeerium esitab oma lõplikud soovitused, mille alusel valitsus teeb otsuse. Alternatiivideks on, kas Visagino Atomine Elektrine jätkab ettevalmistustöödega või tuleb selleks luua eraldi firma, ütles peaminister Leedu raadiole. Sel nädalal arutavad seda teemat Balti energeetikaministrid, kirjutab BNS.

Leedu peaminister Algirdas Butkevicius ütles, et Läti ja Eesti ei pea eelmise valitsuse ajal väljatöötatud tuumajaama majanduslikult otstarbekaks, seetõttu on sellega jätkamiseks vaja projekti odavamaks muuta, et see majanduslikult ära tasuks.

Leedu poliitikud loodavad, et Visaginase tuumajaama ehitamise projektiga taasühineb Poola, kui Vilnius sellega jätkab, kirjutas täna ärileht Verslo Žinios.

Leht märkis, et eestlaste suhtumine projekti on järjest ettevaatlikum ja nende osavõtt ei ole enam sugugi kindel. Nüüd on Leedu poliitikud suunanud pilgu taas Poola poole ja püüavad seda veenda projektiga liituma.

Leedu seimi Euroopa asjade komitee esimees Gediminas Kirkilas ütles lehele, et näeb poolakate taasühinemise võimalust.

"Nad on ilmutanud teatud huvi. Polska Grupa Energetycznal, mis algul osales Visaginase projektis, ei ole selleks piisavalt vahendeid, kuid Poolas on teisi energiafirmasid, mis võivad tuumajaama vastu huvi tunda," selgitas Kirkilas.

Ka Leedu energeetikaminister Jaroslav Neverovic arutas oma viimasel Varssavi visiidil Poola poliitikutega tuumajaamateemat.