Maksu- ja tolliameti juht Marek Helm rääkis Vikerraadio saates "Uudis+" tänast Äripäeva artiklit kommenteerides, et kogu nö maksuauk moodustab Eestis igal aastal 450 miljonit eurot ja sellest poole laekumata käibemaks, mis on sotsiaalmaksu järel suuruselt teine riigieelarvesse laekuv maks.

"Käibemaksusüsteem on keeruline, sa maksad osa käibemaksust, sul on õigus ka seda riigilt tagasi saada, kuid proovides seda olukorda lihtsalt kokku võtta, siis Eestis on umbes 70 000 ettevõtet, kes käibemaksukohuslased on, 2/3 nendest maksis rohkem käibemaksu riigikassasse, kui ta tagasi sai, 1/3 sai riigilt rohkem tagasi, kui ta ise maksis," võttis Helm probleemi lühidalt kokku.

Olukorra lahenduseks ei saa tema sõnul olla maksurevidentide lisamine,vaid amet võiks uuendada oma kontrolltehnoloogiat, mis on loodud umbes 10 aastat tagasi ning samuti tuleks süsteemsetelt võlatekitajatelt, kes vana ettevõtte suurte võlgadega maha jätavad, võtta võimalus uue ettevõtte alt edasi tegutseda.

Präänikuks neile 6000 ettevõttele, kellest sõltub käibemaksu laekumine riigieelarvesse, võiks Helmi sõnul olla näiteks senisest veelgi kiiremini toimuv käibemaksutagastus.