Arenguriikide majandused eesotsas Hiinaga on endiselt majanduskasvu kiirteel, ent kosuva majanduse ja kasvava tööhõivega USA on end lahti rebinud aeglase kasvuga Euroopast ja Jaapanist ning end positsioneerimas keskmise kiirusega kasvava majandusena.

Üheks põhjuseks, miks arenenud riikide aktsiaindeksid on viimastel kuudel jõudnud masu-eelsele tasemele ning sealne aktsiahindade kasv jätnud arenevate maade olulisemad aktsiaturud kaugele seljataha, on USA ja Jaapani keskpankade tegevus, kes pumpavad globaalsesse rahasüsteemi likviidsust suurusjärgus 150 miljardit dollarit kuus.

„Aktsiahindade tõus aitab kahtlemata kaasa usalduse kasvule investorite seas,“ ütles PwC ärikonsultatsioonide osakonna juht Teet Tender, kelle sõnul pole suurte lääneriikide rahanduspoliitika tulemuslikkus siiski lõpuni kindel.

„Korras bilansi ja stabiilsete rahavoogudega ettevõtete jaoks pakub suhteliselt odav laenuraha häid kasvu- ja investeerimisvõimalusi. Ent teisalt võimaldab laenude kerge kättesaadavus oma agooniat pikendada ka küsitava jätkusuutlikkusega firmadel. Samuti on jätkuvalt võimalik inflatsiooni kontrolli alt väljumine, mis annaks tugeva hoobi lääneriikide, sealhulgas Eesti eratarbijatele,“nendib Tender.