Eesti Koostöö Kogu juhataja Olari Koppeli sõnul on peamine põhjus, miks aruannet tasuta ei saa, majanduslik.

„Kui seda eelnevatel aastatel tasuta jagati, sai pabertiraaž üsna ruttu otsa. Oleme pidanud seda juurde tootma, mis on toonud sihtasutusele kaasa eelarveväliseid täiendavaid kulutusi,“ selgitas Koppel, miks seekord otsustati tasuta jagamine ära jätta.

Esitlusel sai aruannet  osta hinnaga 10 eurot. Ettevõtted ja asutused, kes pöörduvad Eesti Koostöö Kogu poole sooviga aruannet saada, peavad selle eest tasuma 30 eurot, millele lisandub käibemaks. Hind on Koppeli sõnu sama, millega Eesti Inimarengu Aruannet eelmisel aastal Rahva Raamatu poodides müüdi.

Koppel lisas, et hind on läbiräägitav, kui soovitakse suuremat kogust ja huviliseks mõni sihtasutus või vabakondlik organisatsioon. „Sellise palvega on meie poole juba ka pöördutud,“ ütles Koppel.

Tasuta PDFi saab alla laadida lähikuudel, kui suurem osa pabertiraažist on müüdud.

Projekti maksumuseks kujuneb umbes 70 000 eurot. Trükkimine koos kujunduse ja küljendusega moodustab sellest umbes 10 000 eurot.

Eestikeelset versiooni on trükitud 800, lähiajal läheb trükki ka inglisekeelne versioon, mille orienteeruvaks tiraažiks on 400.

Eesti Koostöö Kogu on EIA väljaandja alates 2006. aastast.

Väljaannet saab osta Eesti Koostöö Kogu kontorist Tallinnas, Roheline aas 5 ja üsna pea ka Rahva Raamatu kauplustest.