"Kui me ei jõua juuni lõpuks kokkuleppele, siis see rahastamisvoor saab läbi. Järgmine võimalus tekib 2016. aastal,“ ütles tänasel valitsuse pressikonverentsil peaminister Andrus Ansip ja lisas, et siis ei pruugi enam projekti jaoks vahendeid olla.

Terminali võimalikke asukohti on kolm – Eestis Muuga ja Paldiski ning Soomes Inkoo.
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ütles veebruaris, et ministeeriumi hinnangul on kõige parem asukoht just Paldiski. Parts märkis juba siis, et suure tõenäosusega ei jõua Eesti, Läti, Leedu ja Soome regionaalse terminali asukoha suhtes kokkuleppele, mis on kahetsusväärne. Kokkuleppe saavutamiseks on tema sõnul ainuke võimalus võtta aluseks Euroopa Komisjoni tellitud ja uuringuettevõtte Booz & Company tehtud raport, mis ütleb, et terminal peaks asuma Soome lahe kaldal.

"Analüüs andis Eestile soodsa tulemuse. Meie meelest on õige LNG terminali asukoht Eestis. Paraku soomlased arvavad, et kõige õigem asukoht on Inkoos," ütles Ansip täna. Peaminister näeks hea meelega, et kokkuleppele jõudmises aitaks kaasa Euroopa Komisjon objektiivse otsustajana. Ansip nentis samas, et paraku pole komisjon sellest rollist huvitatud ning Eestil ja Soomel tuleb omavahel kokkuleppele jõuda, kes peaks selles küsimuses arbiiter olema.

Peaminister tõdes, et valitsus on suure ajalise surve all. "Kui tempot ei tõsta, on oht, et ei tule toru ega terminali," nentis ta.

Eesti panustab regionaalse lahendusega paketile, mis sisaldab endas Poola-Leedu 562 km gaasiühendust (GIPL), Läti gaasihoidla moderniseerimist ja vajalikke Baltimaade siseste ühenduste parandamist, regionaalset LNG terminali Soome lahe kaldal ja Eesti-Soome gaasi põhivõrkusid ühendavat gaasitoru - merealune BalticConnector koos kaldapealsete ühendustega.

Kõigil kolmel Balti riigil on lähiaastatel lõppemas gaasiostu lepingud Gazpromiga. Et tulevased lepingud saaks võrreldes senistega sõlmida parematel tingimustel, on piirkonda vaja kiiresti luua täiendavaid gaasitarne võimalusi, et gaasi hind kujuneks edaspidi konkurentsitingimustes.

Vaata videot tänaselt valitsuse pressikonverentsilt!