Algatatud detailplaneeringuga tahetakse välja selgitada võimalused Muuga sadama lääneosas paikneva Lonessa naftasaaduste terminali mahutipargi ehitusõiguse suurendamiseks kogumahuni kuni 460 000 kuupmeetrit, vahendab BNS.

Ettevõtte soovitaks on käidelda vedelaid naftasaadusi kuni kuus miljonit tonni aastas, sealhulgas kuni viis miljonit tonni masuuti ja kuni üks miljon tonni toornaftat aastas.

Uut naftasaaduste terminali kavandab Muuga sadamasse ka teine naftasaaduste käitleja Vesta Terminal Tallinn OÜ. Ettevõtte tahab oma kinnistutele rajada kuni 50 meetri kõrgusi ehitisi, sealhulgas kuni 35 meetri kõrguseid naftasaaduste mahuteid.

Viimsi vallavalitsuse teatel on valminud mõlema detailplaneeringu eskiisid ja keskkonnamõju strateegilise hindamise programmid. Mõlema detailplaneeringu eskiisi ja KSH programmi avalik arutelu toimub 12. juunil Muuga sadama peahoones.

Varem on Vopak E.O.S teatanud, et taotleb lubasid, et luua võimalus ladustamismahu arendamiseks Lonessa territooriumil kuni 460 000 kuupmeetrini ning suurendada ladustamismahtu Termoili terminalis Maardus kuni 330 000 kuupmeetrini.

Vopak E.O.S.-i juhatuse esimees Arnout Lugtmeijer ütles mullu mais, et Venemaa plaanib 2013. aasta juuliks ühtlustada raudtee tariifid ning see võib tuua kaubavoolu suurenemise Baltikumi, kuna siinsetest sadamatest on hea ühendus globaalsete turgudega.

Ligi 30 hektari suurusel Lonessa territooriumil on olemas kehtiv detailplaneering, mille kohaselt oleks alale võimalik rajada mahuteid ladustamismahuga 150 000 kuupmeetrit. Lugtmeijeri sõnul tuleb teha aga uus planeering, mille menetlemiseks kulub vähemalt aasta.

AS-ile Vopak E.O.S. kuulub neli naftaterminali kogumahutavusega 1 026 000 kuupmeetrit - Termoil, Trendgate, Pakterminal ja Stivterminal. Vopak E.O.S. on ühisettevõte, mille asutajad on Royal Vopak ja Global Ports.

Kütusetransiidifirma Vesta Terminal Tallinn OÜ kuulub Šveitsis baseeruvasse Mercuria Energy Groupi.