"Leedu on esitanud Visaginase tuumajaama projektiga seotud ettepanekud Eestile kuu aega tagasi," ütles Butkevicius, nimetades Ilvese väiteid kummalisteks.

Ilves ütles teisipäeval Leedu seimi ees peetud kõnes muuhulgas järgmist: "Mullu novembri lõpus oli Leedu televisioonis üle hulga aja taas nali eestlaste flegmaatilisest aeglusest või diplomaatilisemalt öeldes mõtlikkusest. Seal räägiti umbes nii: eestlastel kulus kuus aastat mõistmaks, et uut tuumajaama Leetu ei tule. Aega on tõesti palju kulunud, ka tühikäigul. See on tekitanud nõutust ja tüdimust. Praegu on Eestil, samuti Leedu teistel partneritel, tuumajaama kohta palju ebaselgust. Teie viimaste parlamendivalimiste ajal korraldatud referendum ja rahva ei-vastus ei muutnud tuumajaama projekti tulevikku arusaadavamaks, pigem vastupidi."

Butkevicius rõhutas selgelt ja kindlalt, et tuumajaamaprojekt viiakse ellu üksnes juhul, kui selle majanduslik kasu on leidnud kinnitust.

"Leedu valitsuse istungil on arutatud Leedu energeetikainstituudi uuringuid ning edastatud need Eestile ja Lätile. Seal on esitatud tingimused, mille alusel tuumajaam tuleks ehitada ja kui partneritega on vastav kokkulepe saavutatud," ütles Butkevicius Leedu raadiole.

Ta lisas, et energiafirmade tasemel on aktiivne mõttevahetus kestnud aastaid.

Kui tuumajaam ei ole majanduslikult mõttekas ning on kahjulik nii riigile kui maksumaksjatele, siis ei ole mõtet seda ehitada. Samal seisukohal on Eesti.

"Hiljuti käis Eesti ekspert kohtumas Visaginase tuumajaama projekti juhide ja spetsialistidega ning avaldas tunnustust, et lõpuks ometi on Leedu hakanud tegema kalkulatsioone nii, nagu see on kombeks Eestis," lisas Butkevicius.