Hindade kasvu toetasid Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina sõnul aastases võrdluses enim suurenenud kulutused toidule ja eluasemele.

„Toiduainete hinnatõusu panustas toiduainete kallinemine maailmaturul. Keskmisest kiiremat hinnakasvu oodatakse sel aastal maailmaturul köögi- ja puuviljadele ning veise- ja linnulihale,“ ütles Mertsina.

Aasta esimese viie kuu kokkuvõttes on toiduainete toormehinnad alanenud üle protsendi, samas kui Eesti toiduainete hinnad on kallinenud ligi kuus protsenti.

„Eluasemekulutusi mõjutas enim aastaga veerandi võrra kallinenud elekter. Samas on elektri hinna kasv aasta algusest alates järk-järgult aeglustunud. Bensiini hind langes mais nii eelmise kuu kui eelmise aasta sama ajaga võrreldes. Nafta maailmaturu hinna tõusu ei ole lähinädalatel oodata,“ arvas Mertsina.

Nafta hind peaks püsima OPECi poolt oodatava hinna juures, 100 dollarit barreli kohta. „Seega peaksid transporditeenuste hinnad püsima eelmise aasta tasemest madalamad ka juunis. Transporditeenuste hinna langust mõjutab ka tasuta ühistransport Tallinna elanikele,“ sõnas Merstina.

Tarbijad hindasid peaökonomisti arvates mais oma majanduslikku olukorda üsna optimistlikult. „Tarbimist soodustas kiire palga reaalkasv ja sesoonsete tegurite tõttu suvekuudel kasvav hõive,“ ütles ta.

Maailma toorainehinnad peaksid aga Mertsina arvates jääma lähikuudel eelmise aasta tasemest allapoole, kuna ka sisemaine nõudlus püsib pigem madal, peaks inflatsioonitempo suvekuudel aeglustuma.