"Sedalaadi tööstusettevõtte käivitamisperiood võib olla piisavalt pikk ja seal võib olla teatud põhjendusi. See on minu arvates normaalne," selgitas Parts.

Ta rõhutas, et ei soovita olla ses osas ülemäära kärsitu. "Olles kohtunud ka Eesti Energia nii-öelda inseneripartneritega, olen täiesti kindel, et see saab kindlasti tööle ja hakkab tootma meile kasumit," lubas minister Parts.

Uuest Enefit280 tehasest Eesti Energia pidi juba 2012. aastal saama 58 000 tonni ja vanast Enefit140 tehasest 220 000 tonni õli. Eesti Energia õlitoodang pidi eelmisel aastal suurenema 30 000 tonni võrra. Praeguseks riigifirmast lahkunud Harri Mikk toonitas ühtlasi veel mullu, et Enefit280 tehase kuumkäivitust alustatakse 1. mail 2012.

Enefit280 kuumkäivitus algas tegelikult alles eelmise aasta 26. juulil. Esimene põlevkivi läks keevkihtkatlasse 15. oktoobril ja neli päeva hiljem toimus kottfiltri avarii. 19. oktoobril sai kottfiltri sisustus süsteemi käivituse käigus olulisi tulekahjustusi.

Põleng oli lokaalne, põlesid kottfiltri elemendid korpuse sees. Süttimise põhjustas see, et läbi tuhajahuti sattus kottfiltrisse suures koguses kuuma keevkihtkatla tuhka. Kuuma tuha äkilise purske põhjustas ummistuse vabanemine keevkihtkatla ja tuhajahuti vahelises torus.

Tuhatoru ummistuse omakorda põhjustasid mittepõlenud põlevkivist ja tuhast moodustunud paakunud tükid. Kott-filtri neljast sektsioonist sai olulisi kahjustusi kolm, kuid filterelemendid ja tugisõrestikud tuli siiski kõik välja vahetada. Väljavahetamisele kuulunud tükke oli kokku 960. Vajalike materjalide hind küündis 250 000 euroni.

Kuigi 30. novembriks oli tehas uuesti käivituskorras, ütles EE juhatuse esimees Sandor Liive novembri lõpus uudisteagentuurile Bloomberg, et tehase käivitamine lükkub tõrgete tõttu uude ehk tänavusse aastasse.

Seetõttu jäi Eesti Energial mullu tootmata 50 000 tonni õli, mis rahaliselt tähendas ligikaudu 25 miljonit teenimata jäänud eurot.

Õlitehase rajamine on läinud esialgsest eelarvest 6,88 miljoni eurot kallimaks. Mullu vahetult enne jaanipäeva läks Mikk ettevõtte nõukokku ja küsis uue õlitehase ehituseks raha juurde. Olemasoleva 207,4 miljoni euro asemel kuluks uue kalkulatsiooni järgi 214,28 miljonit eurot.

Mikk selgitas, et nõukokku tuleku ajaks oli energiafirma sõlminud Enefit280 ehituseks lepinguid umbes 211 miljoni euro eest.

See tähendab, et nõukogu ametliku heakskiiduta oli ettevõte varem kinnitatud eelarve juba jaanipäevaks nelja miljoni euro võrra lõhki sõlminud. Arveid oli selleks hetkeks tasutud 184 miljoni euro eest.

Miku sõnul oli keset suve vaja sõlmida veel tehase käivitamise, välisvalgustuse paigaldamise ja osa lisatööde vormistamise leping.

Eelarve suurenemise peapõhjusteks nimetas Mikk, et ehituse käigus on ilmnenud tehniliste täpsustuste ja muudatuste vajadus, ka ehitusmaterjalid ja tööjõud olevat kallinenud. Samuti kulus erakorraliselt 740 000 eurot poolelioleva hoone müüritise kuivatamiseks ja 460 000 eurot läks talvel retordihoone kütmiseks.

Eriti suure 1,7 miljoni eurose lisakulu tekitas Neste Jacobsi kondensatsiooni osa projekteerimise eelarve ületamine, muudatuste ja lisatööde tõttu kulus ehitajatel samuti miljon eurot rohkem.

Uue tehase töötajate koolitusele kulus varem eelarvest välja jäänud 500 000 eurot. Kavandatust 600 000 eurot rohkem maksid ka tehase automaatikasüsteemi rajamisel tehtavad muudatused ja täiendused.