13. mail 2013 sai komisjon konkurentsiametilt ettepaneku eelnõu, milles käsitletakse nii püsivõrgu infrastruktuurile juurdepääsu hulgimüüki kui ka lairibavõrgule juurdepääsu hulgimüüki Eestis.

Konkurentsiamet tegi ettepaneku kasutada mõlema turu puhul vaskpaari ja kiudoptilise kaabli kaudu pakutava juurdepääsu hinna arvutamiseks mudelit,  milles varasid hinnatakse mitte jooksevkulude, vaid algsete ajalooliste kulude alusel.

Komisjon tunnistab, et konkurentsiametil on juurdepääsuhindade reguleerimise kuluarvestusmetoodika valimisel teatav vabadus. Siiski ollakse seisukohal, et konkurentsiameti esitatud tõendusmaterjal on valiku põhjendamiseks ebapiisav.

Komisjoni hinnangul ei pruugi konkurentsiamseti lähenemisviis olla kooskõlas ELi telekommunikatsioonialaste eeskirjadega, see võib takistada investeeringuid lairibaühendusse ja tekitada turul kunstlikke tõkkeid.

"Ehkki madalad juurdepääsuhinnad võivad konkurentsile lühikeses perspektiivis kasu tuua, takistavad need tõenäoliselt tõhusaid investeeringuid ja innovatsiooni uue ja arenenuma infrastruktuuri kujundamisel ning võivad vähendada teenusepakkujate võimalusi teenida tagasi investeerimiskulud," nendib komisjon.

Kui konkurentsiameti pakutud lähenemisviis kinnitatakse, tekib olukord, kus nii Eesti-sisesed kui ka -välised teenusepakkujad on vähem motiveeritud Eestisse investeerima, ning sellel on kahjulik mõju üleeuroopalistele telekommunikatsiooniturgudele.

„Eesti Konkurentsiameti pakutud lähenemisviis tooks kaasa täpselt sellise olukorra, mida ma soovin vältida. Nimelt looks see ELis ebaühtlased juurdepääsuhinnad, mis võivad pärssida investeeringuid kaasaegsetesse võrkudesse. Kutsun Eesti Konkurentsiametit tungivalt üles esitama uue ettepaneku, mis annaks nii riiklikele kui ka rahvusvahelistele teenusepakkujatele asjakohased stiimulid vana vaskpaarvõrgu asendamiseks kaasaegse tehnoloogiaga,” ütles Komisjoni asepresident Neelie Kroes.

Komisjon on saatnud Eesti Konkurentsiametile kirja, milles väljendatakse pakutud metoodika suhtes sügavaid kahtlusi. Nüüd peab reguleeriv asutus koos komisjoni ja elektroonilise side Euroopa reguleerivate asutuste ühendatud ametiga (BEREC) kolme kuu jooksul kõnealuse juhtumi lahendama. Samal ajal on ettepaneku rakendamine peatatud.