Rahanduskomisjon otsustas tänasel istungil saata täiskokku esimesele lugemisele valitsuse algatatud alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse muutmise seaduse eelnõu.

Rahanduskomisjon pühendas valdava osa oma tänasest arutelust küsimusele, kui mitu korda võib eraisik ühe kuu jooksul aktsiisvaba kaupa üle piiri tuua ja kuidas määratletakse piiriületuse kaubatoomise juhuslikkus. Juhuslikkuse all peetakse silmas, et tegemist pole eesmärgipärase ja korduva aktsiisikauba üle piiri toomisega.

Eelnõu seletuskirjas märgitakse, et üldreeglina loetakse alkohol ja kütus juhuslikult tooduks, kui see saabub Eestisse üks kord kalendrikuu jooksul. Tubakatoodete puhul on reegel veidi leebem - nendega võib "juhuslikult" piiri ületada kaks korda kalendrikuus.

Mistahes kogus alkoholi ja kütust, mida reisija toob liiduvälisest riigist Eestisse teist korda kalendrikuus, loetakse eelnõu järgi aktsiisivaba piirnormi ületavaks. Tubakatooted ületavad aktsiisivaba piirnormi kolmandal korral.

Erisus kehtib täiendava aktsiisivabastuse rakendamise korral kaalutlusõiguse alusel.

Kui aga autol või veemootorsõidukil, millega liiduvälisest riigist Eestisse sõidetakse, on mittestandardne kütusepaak, läheb kütus kohe esimesel korral maksustamisele, kusjuures maksukohustus tekib Eestisse saabumise päeval.

Muudatusega tahetakse vähendada piiriületuste järjekordi, takistada ebaseaduslikku kauplemist liiduvälisest riigist toodud aktsiisikaubaga ja tagada EL nõukogu direktiivi 2007/74/EÜ otstarbekohane rakendamine.

Muutmisele lähevad ka mitmed teised seadusepunktid.

„Selle seadusega saavutatakse mitu olulist eesmärki. Esiteks lühendab see piiriületusjärjekordi ja teeb piiriületuse lihtsamaks. Lisaks toovad eelnõuga kavandatavad meetmed riigieelarvesse täiendavaid vahendeid ja parandavad riigi rahanduslikku olukorda. Prognoosi kohaselt on täiendav aktsiisimaksu laekumine järgneva kolme aasta jooksul kokku ligikaudu 27 miljonit eurot. Kolmandaks parandab see muudatus Eesti ettevõtete võimalusi aktsiiskaupade pakkumisel, mida senini pärsib arvestatavas mahus kaupade aktsiisivaba liikumine üle piiri Eestisse ja ebaseaduslik kauplemine Euroopa Liidu välisest riigist toodud odava aktsiisikaubaga,“ selgitas rahanduskomisjoni esimees Sven Sester.