Eestis on Kalamehe väitel kaks põhilist kukeseente massilise leviku kohta - Kagu Eesti Põlva-, Valga- ja Võrumaa (seal eriti Setomaa) ning Põhja-Eestis Lahemaa rahvuspark.

"Kukeseen on aastakümnete pikkuste vaatluste järgi hakanud meil kasvama jaanipäeva paiku, tänavused soojad ilmad ja rohkem sademede võisid küll meelitada neid välja ka juba nädala varem, kuid seda mitte mingil juhul massiliselt," räägib Kalamees.

Tartu turul oli kukeseeni kolmapäeval müügil ainult üksikutel müüjatel ja väikeste karpide kaupa. "Seened olid väga väikesed, pöidlaotsa suurused. Maksid 2-5 eurot karp, milles võis olla ehk 100-300 g seeni. See teeks keskmiseks hinnaks umbes 15-20 EUR/kg. See näitab, et seened olid just-just metsa ilmunud ja kohe noortena ära korjatud," kirjeldab emeriitprofessor.

Kukeseente täiskasvanuks saamine on väga pikk - 30-40 päeva. "Seega suurte seenteni oleks veel meie kandis aega läinud oma kuu jagu, sellised on minu isiklikud varasemad vaatlused," märgib Kalamees.

Ta rõhutab, et Nõmme turul piltidelt nähtu põhjal müüdi juba suurtes kastides suuri seeni suurtes hunnikutes. "See ei saa momendil olla küll Eestist korjatud. Ilmselt on need seened tõepoolest sisse toodud välismaalt. Eeskätt ilmselt juba ammu soojalt Poolamaalt, võibolla ka Tšehhist, ehk isegi Lõuna-Leedust," oletab tippteadlane.

"Nõmme turu seeni ei saadud kuidagi korjata juba praegu ka Lahemaalt, sest Lõuna- ja Põhja-Eesti looduse kujunemise vahe on meil umbes kaks nädalat, nii et seal on küll praegu raske ette kujutada leidmaks isegi nii pisikesi kukeseeni, nagu need olid momendil Kagu-Eestis, rääkimata kastitäitest suurematest seentest," rõhutab Kalamees.

"Ühesõnaga, praegu nii suuri seenehunnikuid müügil leida Eestimaa metsadest korjatuna on küll võimatu. Küll saab see aga võimalikuks juulis-augustis-septembris," hoiatab Kalamees võimaliku pettuse eest.

Järgnevalt saate vaadata seenemüügi fotosid Nõmme turul tänavu 18. juunil.