Terve juunikuu jooksul on paljude meeli ärevil hoidnud ootamatult kõrge elektri börsihind. Aastaajad oleks justkui pööratud tagurpidi, kus külmadel talvekuudel oli börsihind kõigile ootamatult odav ja nüüd esimesel soojal suvekuul on see vastu ootusi kallis. Räägitakse sellest, et kõrge hinna põhjuseks on see, et Lätis ja Leedus on nõudlus suurem kui pakkumine ning sealsed suured tootjad ei anna oma toodangut börsile, mis ei ole börsi likviidsusele ega turguvalitsevate ettevõtjate suhtumise poolest hea märk.

Samuti tõdetakse, et hädasti oleks vaja Estlink2 avamist, sest Eesti ja Soome vaheline Estlink 1 ei võimalda piisaval hulgal odavama energia liikumist siia. Kõrget hinda on põhjendatud ka sellega, et mitmed jaamad on samal ajal hoolduses.

Milliseid tarbijaid ja kuidas kõrge börsihind puudutab?

  • Kõrge börsihind puudutab neid tarbijaid, kes ostavad elektrit üldteenusena, börsipaketi või kombineeritud hinnaga paketi alusel, sest nende jaoks on elektri maksumuse kujunemine seotud börsihinnaga.
  • Fikseeritud hinnaga pakettide kasutajaid kõrge börsihind ei puuduta, sest nende jaoks on hind ühesugune kogu lepingu kehtivusaja jooksul.
  • Osad börsipaketid on müüjatel ka sellised, kus nii alumine kui ülemine börsihinna piir on lukku löödud ja see tähendab, et tarbijal ei tule ülemist hinnapiiri ületava elektri eest rohkem tasuda, kui oli maksimaalne kokkulepitud börsihind.
    Kindlasti võib juunikuine kõrgem börsihind olla müüjatele ajendiks taolisi pakette tarbijatele rohkem pakkuda.
  • Kodutarbijad, kellel ei ole tunnilugemisega kaugloetavat arvestit, ja kes ostavad elektrit kas üldteenusena või börsipaketiga, saavad kõrgetest börsihindadest osa ka siis, kui nad kalli hinnaga tundidel elektrit ei tarbi.

    Põhjus on selles, et tarbija igakuine tarbimiskogus jagatakse võrguettevõtjate koostatud tüüpkoormusgraafikute alusel kõikidele tundidele laiali ja nii loetakse teatud osa tarbija kuutarbimisest tarbituks ka neil tundidel, kui tarbija tegelikult elektrit ei tarbi. Kuna aga suvekuudel on tarbimine üldiselt väiksem, on ka igale tunnile langev tarbimiskogus väiksem ja loodetavasti pole kõrge hinna mõju seetõttu tarbijale väga suur võrreldes mõjuga, mida võiks see omada suurema tarbimisega talvekuul.
    Kõigile tarbijatele tunnilugemisega arvestite paigaldamise lõpptähtaeg on 2016. aasta lõpp.

  • Tarbijad, kellel on tunnilugemisega arvestid, saavad üks-üheselt seostada oma tunnitarbimise ja börsi tunnihinna, kui nad kasutavad muutuvhinnaga paketti. Kui vähegi võimalik, siis võiks oma tarbimist seetõttu odavamale ajale suunata. Sageli ei ole aga kahjuks äritarbija tegevus sedavõrd paindlik.

Lõpetuseks tasub meelde tuletada, et selle aasta jaanuarist maini on olnud keskmiselt börsihinnaga paketid tarbijatele odavamad kui fikseeritud hinnaga paketid. Mais oli vahe koguni 18 protsenti börsipaketi kasuks. Juuni ootamatult kõrge börsihind ei tohiks eelneva viie kuu säästu veel olematuks muuta.