Lühiskatsest mõjutatud Iru alajaama osas väheneb pinge nullini.

Et vältida elektriseadmete võimalikku kahjustumist, on soovitav täna öösel vooluvõrgust välja lülitada kõik tundlikud ja hinnalised elektriseadmed.

Eleringi kommunikatsioonijuht Ain Köster ütles Ärilehele, et must-valget joont, milliseid alasid pinge langus mõjutab, tõmmata ei saa.

"Võib öelda, et mõju on tuntavam Tallinnas, Harjumaal ja osaliselt veel Harjumaaga piirnevates maakondades," selgitas Köster.

Ta lisas, et üleskutse juhtmed seinast tõmmata on pigem soovituslik ettevaatusabinõu.
"Normidele vastavaid lõpptarbija elektriseadmeid ei tohiks lühiskatse rivist välja viia," kinnitas Köster.

Lühiskatse eesmärk on Eleringi teatel kontrollida, kas elektrijaama seadmed ja jaam tervikuna suudavad tööd jätkata olukorras, kus elektrivõrgus toimub väliste tegurite, näiteks äikese mõjul või puu langemisel elektriliinile lühis.

Köster selgitas, et lühiskatse toimub liituja ehk elektritootmisseadme omaniku huvist lähtuvalt. "Tootja soovib saada kinnitust, et tema elektritootmisseade vastab võrgueeskirja nõuetele".

Tegemist on viienda katsega antud elektrijaama vastavuse kontrollimiseks. Neli eelnevat katset on olnud ebaedukad.

"Kui seekordne katse läheb edukalt, annab see kindluse, et võimalike häiringute korral elektrisüsteemis suudab jaam tööle jääda ning jätkab elektritarbijate toitmist. Kui elektrijaam häiringu tõttu välja lülituks, võiks see vallandada ahelavarii, mis jätab toiteta suurema hulga tarbijaid," selgitas Elering.

Elering vabandab elektritarbijate ees lühiskatsest tingitud ebamugavuste pärast.