Eleringi teatel toimub täna öösel vastu neljapäeva kell 2.00 Iru alajaamas lühiskatse, mis tekitab Tallinna ja osaliselt Läänemaa piirkonna elektrivõrgus lühiajalise pinge languse, mis võib elektriseadmed rivist välja lüüa.

Ärileht toob teieni Imatra Elektri soovitused, kuidas kaitsta elektroonikaseadmeid lühiajalise pinge languse eest.

Energiaettevõte märgib oma koduleheküljel, et seadmeid, mis nõuavad kehtivast pingekvaliteedi standardist veel kvaliteetsemat elektrienergiat, on mõistlik kaitsta mõne täiendava seadmega.

Üheks võimaluseks on liigpingepiirikud. Selleks, et neid kasutada, peavad hoonesisesed võrgud olema nn. kolmejuhtmelised. Nüüdisaegsed elektroonikaseadmed nõuavad ka nüüdisaegset elektrijuhtmestikku.

Teiseks võimaluseks on UPS ehk katkematu toite allikas. Arvutitega töötajatel soovitab Imatra Elekter neid kasutada. UPSid ongi just selleks tehtud, et kaitsta seadmeid lühiajaliste toitekatkestuste ning üle- ja alapingete eest.

Üsna tõhusaks kaitseseadmeks on ka monitooringurelee, mis kontrollib, kas pinge on normis. Normi saab kasutaja ise määrata, samuti saab ta valida aja, kui kaua tohib pinge lubatust erineda (näiteks 0,1-20 sekundit).

Juhul kui pinge ei vasta kirjeldatud normile ja erinevus kestab kauem kui aeg, mis releed seadistades valiti, rakendub relee ja lülitab voolu välja. On võimalik seadistada, et sama relee lülitab pärast pinge normaliseerumist voolu uuesti sisse.

Nimetatud kaitseseadmete hinnad algavad umbes sajast eurost sõltuvalt kaitstavate seadmete hulgast ja võimsusest.

Tugeva tormi või äikese korral on aga elektroonikaseadmete odavaim kaitse nende eraldamine toitevõrgust. Selliste ilmastikunähtuste ajal on pingelohkude esinemise tõenäosus kõige suurem.

Energiaettevõte märgib, et elektrivõrguettevõte ei saa vastutada kliendi kodutehnika rikkimineku eest, mida põhjustavad pingelohud ja nendega kaasnevad liigpingelained.

Elektrivõrguettevõte teeb kõik endast oleneva, et remontida liine ja parandada elektrisüsteemi, kuid on olukordi ja juhtumeid, kuhu elektrimeeste võim ei ulatu.