"Ühel juhul on tuvastatud Poolast pärit kartul, mille osas on põllumajandusamet võtnud ühendust Poola taimekaitseteenistusega selgitamaks välja täpsemad asjaolud tulenevalt Euroopa Liidus kehtestatud erinõuetest," ütles põllumajandusameti avalike suhete peaspetsialist Marelle Pihlak vastates küsimusele, kas amet leidis turge kontrollides Poola kartulit.

Ta ei täpsustanud, milliselt turult ning kui suures ulatusest Poola päritolu kartulit müügilt leiti.

Enamik turgudel müüdavast tarbekartulist on pärit siiski Eestist. Pihlaku sõnul müüakse aga ka Ungarist, Leedust ja Marokost pärit värsket kartulit.

Põllumajandusamet ning veterinaar- ja toiduamet asusid nädal tagasi kontrollima turgudel müüdava värske puu- ja köögivilja päritolu, milleks ajendas Poola päritolu kartulis leiduda võiv ohtlik taimehaigus kartuli-ringmädanik.

Seoses kartuli-ringmädaniku levikuga on Poolast pärit kartulile kehtestatud Euroopa Liidus erinõuded, mille kohaselt peab kartul pärinema registreeritud ja kartuli-ringmädaniku suhtes vabast tootmisüksusest ning olema varustatud Poola riikliku taimekaitseteenistuse poolt väljastatud sertifikaadiga.

Lisaks tuleb sihtriigi pädevat ametiasutust kaubasaadetisest eelnevalt teavitada. Keegi ei olnud põllumajandusametit Poola päritolu kartulist siiani teavitanud.