Poola suurim eraisikust maksumaksja, doktorikraadiga Jan Kulczyk tegutseb peamiselt kütuse- ja energiaäris. Viimastel aastatel on ta küll vahetust ettevõtte juhtimisest tagasi tõmbunud ja tegeleb aktiivselt ühiskondlike projektidega. Nii on ta asutanud Kesk- ja Ida-Euroopa arengu instituudi (Central and Eastern Europe Development Institute – CEED), mis tutvustab Kesk- ja Ida-Euroopa saavutusi ja majanduslikku potentsiaali.

•• Eestil ja Poolal on ühine mure: iive on madal, ühiskond vananeb ja noored lahkuvad riigist. Kuidas saaksime olukorda muuta või ümber pöörata?

Mulle tundub, et saame trendi muuta ainult juhul, kui meie regiooni liidrid suudavad luua usaldusväärse strateegia ning kindlustada majanduskasvu, töökohti ja konkurentsivõime tõstmise võimalusi. Mis on veelgi olulisem – nad peaksid panema noori sellesse uskuma, nägema perspektiivi. On paradoks, et regiooni potentsiaali on inimesed väljastpoolt altimad nägema kui selle omad kodanikud.

Ent praegu on enamik vana Euroopa riike raskustes, mis ilmselgelt mõjutab majandustingimusi ühises majandusruumis ning piirab ligipääsu kapitalile. Meil on vajaka uutest, dünaamilistest ja innovatiivsetest ettevõtetest, mis töökohti looks. Peaksime maailmale avanema ja vähendama oma sõltuvust Euroopa Liidust kui ainsast äripartnerist.

Loe edasi, milliseks peab Poola miljardär Euroopa unelmat ja millistele turgudele peaks Ida-Euroopa riigid laienema.