Tarkvaraarendaja Nortal AS sai möödunud aastal 3,7 miljonit eurot amortisatsiooni ja maksude-eelset kahjumit. Konsolideeritud puhaskahjumiks kujunes 5,4 miljonit eurot. Sealjuures kasvasid ettevõtte tulud aastaga 21 protsenti pea 42 miljoni euroni. Tunamullu oli ettevõte veel 3,8 miljoni euroga kasumis.

Mis juhtus Eesti suurima IT-ettevõttega?

Alamäe nendib, et suure osa kahjumist tõi investeeringute mahakandmine Venemaal. Mehe selgitused jäävad siinkohal napiks. Saladuskatet sellelt, mis ja miks Nortalil Venemaal kõrbes, kergitab tänane Eesti Ekspress.

Nimelt avanes paari aasta eest Nortalile ootamatult uks Venemaale, kui Tallinnasse saabus kiri vaat et otse Kremlist, kus kirjeldati, et Vladimir Putin tahab riigis korruptsiooni välja juurida ning tellida „läänest“ Vene riigifirmale Rosagrolizing uue IT-platvormi. Nortalisse jõudis see tööots proosalisel põhjusel – Rosagrolizingu juht Valeri Nazarov on Eestis töötanud ja õppinud.

„Rosagrolizing oli mitme miljoni eurone projekt. Nortal lubas teha palju, kuid küsis selle eest vähe raha. Projekti tähtaeg on ammu kukkunud, kuid tellija pole platvormi vastu võtnud ja raha põleb,“ kirjutab Eesti Ekspress.

„Need investeeringud on osaliselt maha kantud, kuid see turg on Nortali jaoks endiselt atraktiivne ning tegevus Venemaa suunal jätkub. Tänaseks on kõik kahjumit tootnud projektid ümber pööratud ning tellimuste hulk kasvab,“ kommenteerib Alamäe Ärilehele olukorda Venemaal.

Soome investeeringust oodatakse suurt kasumit

Soomes, kus Nortal 2011. aastal ostis sealse tarkvaratootja CCC Corporation OY, läheb Alamäe kinnitusel vaatamata üldisele keerukale majandusolukorrale paremini ning ettevõte on kasumlik. Soome firma ostuga sai Nortal kliente täiesti uutest valdkondadest: tootmine, logistika, sadamad.

„Oleme sisemiselt organisatsiooni restruktureerinud, et olla paindlikumad ning valmis kiiresti reageerima nii halbadele kui headele uudistele majanduskeskkonnas. Palju oleme panustanud kompetentside ning väärtuspakkumise arendamisesse ja tellimuste hulk kasvab järjepidevalt,“ räägib Alamäe.

Hiljuti raporteeris Nortal suurest töövõidust - Soome maksuamet valis Fast-Nortal konsortsiumi oma uue maksutarkvarasüsteemi tarnijaks. Tarneprojekti hind koos litsentsidega on umbes 62 miljonit eurot ja hanke 15-aastane koguväärtus umbes 226 miljonit eurot.

Nii investeeringud Soomes kui ka ühekordsed restruktureerimiskulud Eestis andsid oma osa 5,4 miljoni euro suurusest kahjumist.

Tasa ja targu tulevikku

Kuigi Nortalil on keerulised ajad – miinustes ollakse nii finantsidega kui ka meeskonnaga, kust viimase aasta jooksul on lahkunud 70 väärtuslikku spetsialisti – hoiab Alamäe vastustes positiivset joont.

„Kliendiportfell on valdkonniti ja tegevusriigiti hästi tasakaalustatud, see kindlustab stabiilse töö ja kasvu ka jahedas majanduskeskkonnas,“ ütleb Alamäe ja rõhutab, et kahjumlikud projektid ja äriüksused on tänaseks restruktureeritud ning 2013. aasta majandustulemusi need enam negatiivselt ei mõjuta.

Uusi suuri vallutusi sellel aastal plaanis pole. Alamäe kavatseb rohkem keskenduda olemasolevatele turgudele ja klientidele. Küll aga plaanitakse jätkata kompetentsi ja kliendibaasi laiendamist finantsteenuste alal.

Börsi-plaanid on Alamäe esialgu varna riputanud.

„Kuigi meie 2012. aasta käive oli ligi 42 miljonit eurot, on Nortal börsile mineku jaoks siiski veel liiga väike. Võtsime mõnda aega tagasi eesmärgi saada börsivalmis ning selle nimel ka töötame,“ räägib Alamäe ja lisab, et praegu jääb veel vajaka nii suurusest, stabiilsusest ja kasvupotentsiaalist ning ka meeskond vajab kõpitsemist.

„Kui me sisemiselt valmis oleme, siis otsustame ka mineku,“ ütleb Alamäe.