Või kui tsiteerida ajakirjanik Malcolm Gladwelli – "valinud, millega oma elust sisustada esimesed 10 000 töötundi", sest täpselt nii palju kulub Gladwelli teooria järgi minimaalselt aega, et ükskõik millisel erialal tõeliselt edukaks saada.

Soome fotograaf ja õppejõud Arno Rafael Minkkinen pidas 2006. aastal New England School of Photography lõpetajatele elluastumiskõne, milles selgitas analoogset edu valemit oma Helsinki bussipeatuste teooriaga.

Nimelt kirjeldas ta koolist lahkumist kui Eliel Saarineni terminalis sobiva bussiliini valikut ning iga peatust kui ühte aastat inimese elust. Alguses sõidavad kõik liinid esimesi peatuseid sama marsruuti. Aga siis keerab mõni liin itta, mõni läände ja mõni põrutab otse põhja. Mida kaugemale on reisijal kannatust alguses valitud bussiga sõita ja mitte vahetada iga paari peatuse tagant marsruuti, seda selgema sihiga on bussireis ning järjekindlam sihtkohta jõudmine pideva teistega võrdlemise ja ümberotsustamise asemel.

Oma edu-metafoori võttis Minkkinen ameerika tudengite jaoks kokku ühe lausega: "Stay on the bus".

Tänases Eesti mahakirjutamise ja spikerdamise kontekstis tuleb veelgi rõhutada, et maksimaalse hinde püüdmine minimaalse arusaamisega ei ole see oskus, mida hilisemas elus oleks lihtne kopeerida. Mõtlemisvõime ja pühendumine aga küll.

Teemakojas on palju selliseid ettevõtjaid ja ettevõtteid, kes on ületanud selle maagilise 10 000 töötunni piiri või siis läbinud Helsinki bussi-testi. Kes selle kogemuse pealt tahavad arvata midagi ühiskonnas toimuvate oluliste protsesside kohta ning kelle jaoks on oluline, mida järgmised 10 000 koolilõpetajat tulevikus tegema hakkavad . Teema rubriik annab võimaluse selliste firmade kogemusest, õppetundidest ja arvamustest rohkem teada saada.