Liidu tegevjuht Priit Värk sõnul idee käis osaliselt juba möödunud nädalal välja River Tomera Elektrienergia AS-ist, kuid seni on see asjaosalistelt põhjendamatult vähe tähelepanu saanud.

"Lähtudes sellest, et Soomes toimib vabaturg ilma äärmuslike turumoonutusteta, tuleks meie hind põhjanaabrite omaga siduda vähemalt kuni Estlink 2 rajamiseni," ütles Värk.

Hinnalae kehtestamise eesmärgiks ei ole tema sõnul vabaturu solkimine, vaid võimalus pakkuda Eesti tarbijale Soome tarbijaga võrdväärst elektrihinda ja seejuures kaitsta Eestit Läti ja Leedu poolikult reguleeritud elektriturul osalevate ettevõtete manipulatsioonide eest.

"Tänaseks on selge, et meie hinnapiirkonna elektrihüpped on osa süsteemsest probleemist kuna Baltikumis sõltub hind oluliselt üksikute turuosaliste nagu Latvenergo, Lietuvas Energija ja Eesti Energia käitumisest. Paistab, et Eesti on täna oma tragiduse eest peksa saanud, sest Läti ja Leedu turud on veel osaliselt reguleeritud ning seetõttu tuleb Eesti tarbija rahakotist nende elektripuudus kompenseerida. Lõunanaabrid ei ole pannud kõiki enda tootmisvõimsusi börsile, seda hoolimata asjaolust, et vastav lepe on sõlmitud juba mitu aastat tagasi BEMIP-i raames“ rääkis Värk.

Kuni elektriturul on nõudluse-pakkumise suhe nii lihtsasti manipuleeritav, on Värgi sõnul erandlikud vahendid tarbija kaitseks ka põhjendatud.

„Riigil tuleks nõuda Nord Pool Spotilt ajutist erisust, et kehtestada hinnalagi. See läheb küll vastuollu börsi põhimõtetega, kuid arvestades olukorra tõsidust, on jõulised sammud vajalikud“ lisas Värk.