Savisaar on eraisikutelt saanud kaks laenu suuruses 31 956 ja 173 551 eurot. Sel aastal on Savisaare deklaratsiooni juures laenude juurde selgituseks lisatud aga alljärgnev märge: "deklareeritud tuluna seoses nõudeõigusest loobumisega võlausaldaja poolt". Ehk siis laenuandjad andsid Savisaarele üle 200 000 euro laenu ja otsustas siis, et ei tahagi oma raha tagasi ja Savisaar võib selle kõik endale jätta.

Savisaare laenuandja nime pole deklaratsioonis kirjas. Savisaare laenude taga on varem ajakirjanduses ilmunud informatsiooni kohaselt kinnisvara- ja hotelliärimees, Keskerakonna juhi kauaaegne sõber ja seltsiline Aleksander Kofkin, kes on talle laenu andnud summas 31 956 eurot. Teise, 173 551 eurose laenu taga on tundmatu Liechtensteini ärimees Peter Kaiser.

2010. aastal selgus, et Savisaar on Kaiserilt suure laenu saanud. Tollal rääkis Savisaar, et laen on võetud kaheksaks aastaks kaheksaprotsendilise intressiga.

Savisaare deklaratsioonist ei selgu, kas ta intresse laenu pealt maksnud on, aga laenu põhiosa püsis muutumatuna, kuni võlausaldajad otsustasid lihtsalt võlasumma Savisaarele kinkida.

Laen tuli lahutusest

Savisaar vajas raha 2009. aastal seoses lahutusega Vilja Savisaarest, millega kaasnes ka ühisvara jagamine. Raha saamiseks võttis ta Ain Seppiku poja Sulevi juhitavalt osaühingult Bravotex 2,7 miljonit krooni ehk 173 000 eurot laenu. Ta jättis laenu oma majanduslike huvide deklaratsioonis kajastamata, jäi aga vahele ja sai selle eest 575 eurot trahvi.

Kuna Sulev Seppikult saadud laen tuli kiirelt tagasi maksta, võttiski Savisaar keerulise skeemi kaudu laenu Liechtensteini juristilt Peter Kaiserilt. See ongi see suurem laen, mille tagasinõudmisest Kaiser eelmisel aastal loobus.

Väiksema laenu andnud Kofkiniga seovad Savisaart pikaajalised suhted. Muude asjade seas uurib praegu Põhja prokuratuur, kas Kofkin on andnud Savisaarele altkäemaksu. Sellega seoses on käimas kriminaalasi, kus kahtlustatakse ka rahapesu. Kriminaalasi puudutab küll Savisaare tegemisi, aga Savisaart kahtlustatavaks tunnistatud pole.

Rahapesu kriminaalasjaga seoses soovis prokuratuur Šveitsist infot Savisaare rahaasjade kohta. Savisaar proovis seda kohtus takistada, aga ebaõnnestunult, mistõttu juba mõnda ega tagasi sai prokuratuur Šveitsist oma teabenõudele vastuse. Savisaar proovis tema kriminaalasja takistada ka Eestis kohtus käies, aga samuti ebaõnnestunult.

Üleeile teatas Põhja prokuratuur, et Savisaare kriminaalasjas pole sellist uut informatsiooni, mida oleks võimalik avaldada.