Avalikult on mitmed IT-ettevõtted (v.a Skype ning Microsoft) kinnitanud, et nad on USA ametivõimudele andnud informatsiooni, mida neilt sooviti, vahendab Kahvel.ee.

Küll toovad ettevõtted välja, et infot jagavad nad vaid juhul, kui ametivõimudel on täidetud ning esitatud kõik selleks vajalikud juriidilised dokumendid ning vastav otsus on saadud ka kohtu poolt.

The Guardiani uue artikli kohaselt jääb siiski mulje, et vähemalt Microsoft andis ligipääsu oma teenuste andmetele ametivõimudele ilma suuremate probleemideta.

Allikate väitel pääsesid NSA agendid ligi privaatsetele e-kirjadele keskkonnas Outlook.com, Skype'i videokõnedele ja vestlustele ning SkyDrive'i pilveteenusele.

Microsofti sise-infolehe kohaselt oli kõik juriidiliselt korrektne, kuna andmed, millele pääsesid agendid ligi, edastati neile enne nende krüpteerimist.

Guardiani väitel liitus Skype programmiga PRISM 2010. aastal, mil firma ei kuulunud veel Microsoftile.

Väljaande väitel kasutasid agendid oma töös aktiivselt Skype'i teenuseid andmete jagamiseks teiste töötajate ning asutustega.

Väidetavalt edastas NSA PRISMi programmi käigus kogutud andmeid FBI ning CIA agentidega automatiseeritud tarkvara abil. Skype alustas andmete jagamist NSAga 2011. aasta veebruaris.

PRISMi avalikustamisel eitas Skype igasugust osalust programmis, väites, et see poleks neil tehnoloogiliselt isegi võimalik.

Enne Microsftile kuulumist kasutas Skype osapoolte ühendamiseks partnervõrgu (peer-to-peer) tehnoloogiat, tänu millele oligi vestluste lugemine ning kõnede pealtkuulamine pea võimatu.

The Guardianile antud kommentaarides väitis Microsofti esindaja, et nad jagavad ametivõimudega ainult neid andmeid, mille saamiseks on kohus esitanud taotluse.

Microsofti esindaja lisas, et ettevõte pole kunagi andnud ühegi valitsuse organisatsioonile ligipääsu oma serveriparkidele ning seal hoitavatele andmetele.