Töötajatest on puudu?

Pidevalt. Me juba panime ise koha peal kutseõppe käima. Õpetame metalli töötlemist, koolitame lukkseppi ja mehhaanikuid ja seda Saksamaal välja töötatud süsteemi alusel, kus õppetöö seotakse praktikaga tehases. Nende erialade inimesi Leedus peaaegu et polegi. Kutsekoolid ei tee koostööd ettevõtetega ega tea, mida ja kuidas õpetada.

Samas kurdavad ka kutsekoolid, et grupid ei tule täis ja panevad seepärast mitme eriala õppijad ühte gruppi kokku. Üldiselt – tehnilise haridusega inimestest on Leedus põud . Ma pole kuskil näinud nii palju juriste kui Vilniuses.

Miks on Leedus kutseõpe ebapopulaarne?

Ma elan Leedus juba viis aastat ja mulle on jäänud mulje, et inimestel on häbi tööliseks õppida. Inimestele tundub, et oskustöölisi ei hinnata ja neid peetakse luuseriteks.

Saksamaal on vastupidi. Inimene võib kõrgharidust omandama hakata ka hiljem, kui on jalad alla saanud. See on seal isegi populaarne – õppida kõigepealt selgeks amet, siis töötada sel alal mõned aastad, täiendada ennast seejärel ülikoolis ja sel viisil ühte valdkonda tundes karjääri teha. Miks mitte ka ettevõtte juhiks saada. Leedus ja meie ettevõttes on kõik vastupidi – ülikooliharidusega inimestest saavad ümberõppe käigus töölised. Meil on selle üle muidugi väga hea meel, kuigi neid tuleb ümber õpetada.

Kas Leedus on oskustöölisel võimalik väärikalt ära elada?

Suurte oskustega kõrgelt kvalifitseeritud spetsialistid võivad teenida 3000 litti. Arvan, et seda pole vähe. Kui tehasesse tulevad tööle aga vastavate tööoskusteta naised, siis nende palk ületab paraku vaid veidi miinimumpalka. Kuid neil on alati võimalik töö- ja palgaredelil üles ronida.

Kui kõrge palgaga võib väga hea spetsialist arvestada?

Hea spetsialist võib saada 3500 litti kätte, mõned võivad saada koguni 5000 litti, kuid seda juba vastutaval ametipostil. Keskmine mittekvalifitseeritud töötaja palk on umbes 1200 litti, kvalifikatsiooniga töötajatel 2000 litti ja rohkem.

Milline mulje on teil Leedust viie aastaga tekkinud?

Mõnikord on see hea, mõnikord mitte nii väga, kuid viimasel ajal märkan üha enam, et riigi majandus taastub. Ei ole enam sellist stagnatsiooni nagu pärast kriisi. Kui rääkida elanike sissetulekust, siis Leedus on raskem elada kui Saksamaal, kui võrrelda sissetulekuid ja hindu. Kuid elukvaliteedilt on Vilnius üsna sarnane teiste Euroopa linnadega.