VKG Soojuse tuhaladestu on üle 60 aasta vana ja Eesti üks suurimaid tööstusjäätmete ladestuid, teatas firma.

Prügilasse on ladestatud miljoneid tonne ohtlikke jäätmeid, mis kuni sulgemistööde alguseni saastasid põhjavett ja õhku. Nüüd, tänu rohkem kui poolteist aastat kestnud sulgemistöödele, on see oht likvideeritud.

Tööde käigus teisaldati suures mahus pinnast, suleti settebasseinid ning tekitati ladestule nõuetekohane kallak selleks, et tekkiv aluseline nõrgvesi läbiks tuhasetitid ja spetsiaalse pH neutraliseerimise sõlme. Ladestuspaigale ehitati seireks juurdepääsuteed ning see haljastati muru ja kaseistikutega.

VKG Soojuse juhatuse liige Andres Veske sõnul saab alles tuhaladestu sulgemistööde lõppemisega öelda, et Ahtme Soojuselektrijaam on nüüd lõplikult suletud.

"Jaama sulgemise peamiseks põhjuseks oli selle kahjuliku keskkonnamõju peatamine ja viimane oli võimalik ainult seeläbi, et parandati ka kõik eelmisel sajandil tehtud keskkonnaalased vead. Tööd on tehtud hästi ja ma olen veendunud, et see on väga suur panus kohalikku elukvaliteeti."

Peatöövõtja oli ettevõte RTS Infraehitus OÜ ja tööde maksumuseks kujunes üle 5,6 miljoni euro. Projekti aitas rahastada Keskkonnainvesteeringute Keskus. Inseneriülesandeid täitis ja omanikujärelevalvet tegi Läti firma GeoConsultants Ltd.