Ühendriikides pole varem ükski nii suur linn end maksejõuetuks kuulutanud, teatas AFP BNS-i vahendusel.

Detroit oli kunagi USA suuruselt neljas linn, kuid 1950. aasta 1,8 miljonist elanikust on järel veel 685 000. Linna kummitavad kuritegevus, elanikkonna väljavool eeslinnadesse ja autotööstuse kokkukukkumine.

"Detroidi kodanikud vajavad ja väärivad selget suunda, kuidas teenuste pideva vähenemise nõiaringist välja tulla," ütles Michigani osariigi kuberner Rick Snyder pankrotiavalduse kaaskirjas.

Detroit katkestas juunis oma 18,5 miljardi dollari (14,1 miljardit eurot) suuruse võla- ja kohustuste koorma tagasimaksmise.

Kuberner Snyder on olukorrast pääsemiseks määranud ametisse kriisijuhi. Muu hulgas on kriisijuht soovitanud investeerida linna infrastruktuuri, kuid laenuandjatele see ei meeldi. Kavandatakse ka linna töötajate pensioni- ja sotsiaalmaksekärpeid.

Detroidi elanikest kolmandik elab allpool osariigi vaesustaset. Mõrvastatistika on viimase 40 aasta kõrgeim ja politsei reageerib väljakutsele keskmiselt 58 minutiga -- üleriigiline näitaja on 11 minutit.

Hooldus- ja remondiraha nappuse tõttu töötab vaid kolmandik kiirabiautodest. Detroidis on 78 000 mahajäetud hoonet ja 40 protsenti tänavavalgustitest ei tööta.

Linlaste maksukoormus on viidud seadusega lubatud ülempiirini.

Varem on USA suurematest linnadest olnud pankrotiohus New York, Philadelphia ja Cleveland.