Eelmisel reedel teatas Leedu keskpank sealse meedia vahendusel, et Eesti investeerimisfirma EurEst Capital ja sellega seotud teised investorid Finasta ostuks ei kvalifitseerunud.

Kui palju potentsiaalseid ostjaid kaardil veel on, pole selge. Bankas Snoras AB kreeditoride esindaja Aurelija Mažintienė ütles eelmisel neljapäeval, et neid on kuus. Samas eelmise aasta augustis teatas kreeditoride kommitee, et võitja valitakse nelja kandidaadi seast. Teadaolevalt on üks neist Finasta ostust loobunud ja eelmisel nädalal sai Leedu keskpangalt korvi EurEst Capital koos teiste investoritega.

Potentsiaalsete ostjatena nimetatakse endiselt Eesti LHV panka koos Zabolis Partnersi ja Finasta juhtkonnaga eesotsas tegevjuhi Andrius Barstyga. Samas finantsringkonnad kahtlevad, kas nad kiirustavad seda võimalust kasutama, kuna Leedu keskpanga käitumine pole just julgustav.

„On ebatõenäoline, et nad Leedu keskpangale taotluse esitavad. Selle sammu tulemus on ilmne,“ kommenteeris üks analüütik. Ka teised turuosalised jagavad seda seisukohta ja on arvamusel, et järele jäänud kosilased ootavad tõenäoliselt ära läbikukkunud müügiprotsessi lõppvaatuse ja nö viimase hetke pakkumise, mis annab neile võimaluse Finasta müüjalt täiendavaid eeliseid välja kaubelda.

Finastale on ostjat otsitud alates 2012. aasta jaanuarist. Müügiprotsessi üle järelevalvet teostava konsultatsioonifirma Oliver Wymani hinnangul on tulemus null.

Leedu keskpanga juhatuse esimees Vitas Vasiliauskas on varajasemates intervjuudes meediale korduvalt kinnitanud, et Finasta müük on sel aastal üks kolmest kõige olulisemast ülesandest. „Leedu keskpank uuris EurEst Capitali ostutaotlust kolm kuud ja andis sellele eelmisel nädalal eitava vastuse. Kui kahe kuu jooksul uut ostutaotlust ei esitata, nihkub Finasta müük järgmisse aastasse,“ nentis ta.

"Panga müük jätkub ning Leedu keskpank julgustab teisi võimalikke investoreid ostuks dokumente esitama," ütles panga järelevalve osakonna juht William Petronienė, lisades, et dokumente arvestatakse vaid siis, kui need on ametlikud.