„Eesti probleem on selles, et inimesed lahkuvad riigist. Need on praegu reeglina madalapalgalised, kelle jaoks on näiteks Soome astmeline süsteem tõepoolest palga mõttes tulusam. Samas, kui sa teenid siin 3000 eurot ja pärast maksude maksmist jääb alles umbes 2400, siis Soomes saaksid sama töö eest näiteks 6000 eurot, aga maksad 50% maksudeks ehk et kätte jääb 3000. Seega selline teenistus ei ole sugugi minemist väärt," selgitas Helenius.

„Arvutagem nüüd nii, et Eestis oleks maksusüsteem Soomega identne. Nüüd saaks 3000 eurot teeniv töötaja siin maksude maksmise järel kätte 1500 eurot. See paneks kõrgepalgalise inimese tõsiselt mõtlema Eestist lahkumise peale," lisas ta.

Heleniuse sõnul on aga just kõrgepalgalised töötajad Eesti majanduse selgroog, nende lahkumine oleks hukatuslik.

Tulega mängimine

Kui aga minna ettevõtete maksude kallale, näiteks dividendide ja reinvesteeritud kasumi maksustamine?

Joakim Heleniuse meelest on ettevõtete maksustamissüsteemi muutmisest rääkimine juba iseenesest vastutustundetu.

„Maksusüsteem töötab, riigieelarve on balansis ning Eestit kadestatakse Euroopas. Miks midagi muuta?" ütles Helenius. „Fookus peaks olema hoopis sellel, kuidas kulutada maksutulu kõige tõhusamalt ning et see oleks praegu ja tulevikus ühiskonnale kasulik," lisas ta.

 „Tulemus on see, et ärimehed, firmad ja välisinvestorid lähevad Eestist minema ja hoiavad siit eemale. Ettevõtlust soodustav maksusüsteem on just see, miks Eesti on riigina atraktiivne. Isegi rääkimine teemadel, et maksustame dividendid ning reinvesteeritud kasumi, on tulega mängimine," hoiatas Helenius.