Kus ja kes on inimesed, keda tahame kutsuda Eestisse elama? Nii oleme sõnastanud Teenusmajanduse Kojas ühe meie meelest mõttevahetust vääriva teema. Probleem, et meil töökäsi 10 aasta pärast vähem, lapsi ning vanureid iga töötaja kohta pea poole võrra rohkem ning kõrghariduse rahvusvaheline atraktiivsus jääb naabermaade omale alla, tahab kiiresti head lahendust.

Juba täna on Eestis ettevõtjate vaates olukord, kus töötuid küll on, aga tööle pole sageli võtta kedagi. See olukord ei lähe lihtsalt ise üle, kui ette ei võeta radikaalseid muudatusi. Haritud spetsialiste ja oskustöölisi on vaja meelitada siia mujalt. Eestis on tehtud viimasel ajal muudatusi kõrgetasemeliste spetsialistide sisserände lihtsustamiseks, kuid ainuüksi tehtu pole veel piisav pööramaks meie demograafilist langust.

Kui teretulnud "võõrad" siia on? Ja kuidas oleme tulnud toime senise mitte-eestikeelse kodanikkonna suunal? Aruteluks tulevad kokku Hede Kerstin Luik, Yrjö Ojasaar, Mihkel Kärmas ja Meelis Vikerbau.

Täna ei ole üksmeelt, kuidas ja millesse peaks ühiskond investeerima, et majanduse numbriline kasv sellised probleemid ka sisuliselt lahendaks. Raha ja inimesi veel oleks, aga ei ole enam aega pikkadeks eksperimentideks. Arvamusfestival on üks hea koht, kus oma ideed kiiresti kõnetama panna.