“Uus tehnoloogia võimaldab paremini rakendada ettevõtte viimase aja investeeringuid keedu- ja pesuprotsessidesse ning parandada tootmises kasutatava puidulaastu kvaliteeti. Uus sisseseade katab Horizoni praeguse 70 000 tonnise tootmismahu juures täielikult puidulaastude vajaduse ning ka 110 000 tonnise aastatoodangu vajaduse, kui vastavalt ettevõtte investeerimisprogrammile alustab tööd uus paberitootmisliin,” rääkis Horizoni omanikfirma Tolaram Group Eesti juht Sonny Aswani.

Ettevõte teatas investeeringust täna toimunud Kehra paberivabriku 75. aastapäeva pressiüritusel, kus osalesid majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, Eestit külastavad Tolaram Groupi nõukogu esimees Mohan Vaswani, juhatuse esimees Sajen Aswani ning Horizoni kliendid Euroopast, Aasiast ning Austraaliast.

Puidupeenendusliini tehtav koguinvesteering ulatub 3,8 miljoni euroni ning see viiakse lõpule 2014. aasta keskel. Hangitava liini puhul on tegu puidutöötlemise uusima tehnoloogiaga ning see koosneb palkide laadimisseadmetest, puidukoorijast, hakkurist ning hakkesõelast.

Aswani selgitas, et tselluloosikiu kvaliteet sõltub otseselt puidulaastu kvaliteedist. Uus laastuliin võtab ühes tunnis koorimiseks ning peenestamiseks vastu 62 kuupmeetrit koorimata puitu, kuid võimsust saab tõsta 120 kuupmeetrini, kui paigaldatakse veel üks koorimissõlm. Peenendamise jääkideks on puukoor, saepuru ning ebastandardsed laastud, mida ettevõte kasutab biokütusena.

Ettevõtte 55 miljoni eurose ning kolme aasta pikkuse investeeringute programmi osana käivitas Horizon 2012. aastal uue tselluloosikeeduliini ning tänavu avatakse uus lubjaahi, mis võimaldab ettevõttel ümber töödelda ligi 90 protsenti tootmises kasutatavast lubjast.

Hea teada

Horizon Tselluloosi ja Paberi AS on Eesti ainus jõupaberi tootja ning ettevõte ekspordib toodangut enam kui 55 riiki.
Viimasel kümnel aastal on investeeritud ligikaudu 90 miljonit eurot, millest ligi 40 miljonit eurot on suunatud investeeringutesse heitmete vähendamiseks.

Alates 1995. aastast, mil paberivabriku omandas Tolaram Group on ettevõte märkimisväärselt investeerinud toodangu kvaliteedi tõstmisse, ettevõtte efektiivsusesse ja keskkonnakaitsesse.

Ettevõtte ajalugu ulatub aastasse 1938, mil praegusel Horizoni alal ja hoonetes alustas tööd Kehra paberivabrik.