Eesti pälvis juba 20 aasta eest tähelepanu ennekuulmatult parempoolse majanduspoliitikaga, kui meil kaotati astmeline tulumaks ja viidi sisse proportsionaalne tulumaks eraisikutele. Natuke aega hiljem viidi sisse ka reinvesteeritud kasumi tulumaksuvabastus ettevõtetele. Just kõigile inimestele ühe maksumääraga tulumaksust sai Eesti üks kaubamärke, seda kopeeriti kiirelt paljudes erinevates Ida-Euroopa riikides, kusjuures enamasti madalama maksumääraga kui Eesti praegune 21%, rääkimata esialgu kehtestatud 26%-st.

Nii mõneski riigis jäi eksperiment proportsionaalse tulumaksuga lühikeseks. Selle aasta alguses hakkas astmeline tulumaks kehtima nii Slovakkias kui ka Tšehhis. Islandil kehtis proportsionaalne tulumaks kõigest kolm aastat, enne kui see uuesti astmelise tulumaksuga asendati.

Majandusekspert Lauri Luikeri hinnangul lõppes parempoolne eksperiment Eestis juba ammu. „20 aasta retrospektiivis ja eriti Euroopa Liiduga ühinemise järel olen täheldanud vaid üht suunda - selleks on riigi rolli kasv kõrvuti merkantilismi elluviimisega, sageli põimuvad need ka modernsete skeemide abil. Kui vahetub koalitsioon, muutub vaid rõhuasetus eelpool nimetatud suundade vahel. Üldises plaanis sai nn parempoolne eksperiment Eestis minu nägemuses otsa tosina aasta eest," leidis Luiker.

Loe edasi, mida arvavad trendist tegevpoliitikud ning kas ja  kuidas mõjutava maksud majandust.