Ärileht kirjutas täna, et Soomes töötavad Eesti kaugsõiduautojuhid kaebasid maksuameti kohtusse, kuna ei ole nõus maksuotsusega, millega MTA nõuab neilt tagant järele tulumaksu Soomes teenitud töötasult.

"Meedias kajastust leidnud kaugsõiduautojuhtide maksuvaidlus on põhjustanud elavat arutelu. Ja kuna välisriigis teenitud tulu maksustamise kohta tuntakse üldse tihti huvi, selgitame peamised põhimõtted uuesti üle," kirjutab maksuamet oma Facebooki kontol.

Maksuameti selgitus:

Alustuseks kõige olulisem: kogu teenitud tulult tuleb tasuda tulumaks (miinus seadusega ettenähtud tulumaksuvaba osa). Seega kui tulumaks pole tasutud ühes riigis, tuleb seda teha teises.

Töötasu tulumaksuga maksustamisel on oluline see, millises riigis isik resident on. Kusjuures residentsus ei ole sama, mis kodakondsus, ka ei teki see sissekirjutuse alusel. Residentsuse määratlemisel hinnatakse muuhulgas seda, kus on tema alaline elukoht, kui see on mõlemas riigis, siis isiku eluliste huvide keskuse asukoht (nt pere, kinnisvara, muud majanduslikud huvid), konkreetses riigis viibitud aeg jne.

Tulumaksuga topeltmaksustamise vältimiseks on paljud riigid sõlminud omavahel topeltmaksustamise vältimise lepingud, mille eesmärgiks on see, et inimene ei pea oma teenitud tulult kahes riigis ehk topelt tulumaksu tasuma. Seega kui näiteks Soome riigil ei ole teatud tulult õigust maksu küsida, siis seda sellepärast, et sellelt tulult maksu küsimise õigus on jäetud residendiriigile, ehk nt Eestile. Kui see tulu jääb Eestis deklareerimata ja/või tulumaks tasumata (ja tänu aina paremale rahvusvahelisele andmevahetusele ja kontrollivõimekusele tuleb see varem või hiljem ka välja), tuleb see tasuda tagantjärele.

Selline põhimõte on kehtinud kogu aeg ja mingeid muudatusi seadusandluses ega selle rakendamises pole toimunud. Kuna maksude korrektne tasumine on eelkõige inimese enda kohustus, siis on oluline, et inimesed tunneksid ise huvi selle kohta, kas tööandja on nende töötasult tulumaksu tasunud või mitte, olgu see siis kus iganes riigis. Kui välisriigist väljastatud tõendid jäävad segaseks ja ei saa täpselt aru, mida seal öeldud on, siis tuleks seda tõendi andjalt täpsustada.

Vaata ka teemakohast juhendmaterjali MTA kodulehelt SIIN.

Ärileht soovitab lugeda ka tulumaksuseaduse paragrahvi 13 lõiget 4, mis sätestab Eesti residendist füüsilise isiku välismaal teenitud palgatulu tulumaksuvabastuse alused, mis on ka Ärilehe artiklis kirjeldatud maksuvaidluse sisuks.

Tulumaksuseaduse leiab SIIT.