EMT personalijuht Ave Soon ütles Ärilehele, et EMT näeb laienemist eelkõige IT-arenduskeskuse arvelt. Tegemist on EMT emaettevõtte TeliaSonera kompetentsikeskusega, mis Eestis eelmise aasta mais avati.

"Puudust tunneme ning juurde vajame kindlasti väga häid IT-lahenduste arhitekte ja analüütikuid. Eelkõige soovime leida kogenud spetsialiste," rääkis Soon, kuid lisas, et see on keeruline, sest vastavatel ametikohtadel töötavad spetsialistid on ettevõtetes väga hästi hoitud ning sellevõrra tuleb rohkem pingutada, et omapoolne pakkumine atraktiivseks teha.

IT-infrastruktuurifirma Atea käive seisis esimesel poolaastal silmitsi 25-protsendise käibekasvuga. Kõige kiirem käibe kasv oli Atea Eesti juhi Toomas Mõttuse sõnul enam kui 250 töötajaga ettevõtete segmendis. Kriisiaja hirmudest on üle saanud suured organisatsioonid - riik, pangad jne -, kes on alustanud projekte arvutipargi süsteemseks uuendamiseks. 

Tegevusmahtude laienemine on viimase aasta jooksul toonud Ateasse tööle 15 uut spetsialisti. Töötajate värbamine ei ole siiski eesmärk omaette, kuna ettevõtte suund on protsesside efektiivsemaks muutmisele.

"Püüame spetsialiste värvata kasvuga võrreldes proportsionaalselt vähem ning suunata jõupingutused IT-toe teenuste automatiseerimisele ja sisemise efektiivsuse kasvatamisele. Sellest tekivad ka vahendid töötajatele kõrgema palga maksmiseks," sõnas Mõttus.

Ka Mõttus nentis, et kõige suurem töötajate puudus on tõenäoliselt tarkvara-arenduse valdkonnas, kus viimase paari aasta jooksul on toimunud olulised tehnoloogilised muutused ja uute oskuste kombinatsiooniga töötajaid on keeruline leida.

"Samas on vaja edasi toetada olemasolevaid lahendusi, mille on välja arendanud tänaseks kõrgepalgalised töötajad, kuid nende lahenduste väärtus klientide jaoks kahaneb kiiresti," rääkis ta. "Tahvelarvutiga tahavad inimesed kasutada IT-lahendusi teistmoodi kui seni ja sellest ka muutus hinnangutes, mis on oluline ja mis mitte."

Majandusministeeriumi hinnangul tekib lähiaastail uusi töökohti juurde kõige rohkem info ja side valdkonnas. Info ja side valdkonnas oli üle-eelmisel aastal hõivatuid 17 200. Aastal 2020 ennustatakse hõivatute arvuks 21 400.

Palgad ja palgaralli IT-sektoris:

Atea Eesti juht Toomas Mõttus: Erinevalt mitmetest teistest sektoritest IT-sektoris kriisi ajal palkasid ei vähendatud. Pärast kriisi on palgakasv IT-sektoris olnud seega väiksem.

"Selle aasta jooksul oleme tõstnud töötajate palkasid valikuliselt. Selleks, et töötaja palka juurde saaks, peab tema töö lisama rohkem väärtust," märkis Mõttus.

Koolidest väljub Mõttuse sõnul hetkel piisavalt IT põhiteadmistega spetsialiste, mistõttu algtaseme spetsialistide hulgas ei ole palgasurve väga kõrge. "Samas on noorel spetsialistil võimalus tõsta oma palka mõne kuuga mitukümmend protsenti, kui ta omandab süvendatult mõne olulise tehnoloogia, mis võimaldab pakkuda väärtuslikumat teenust," tõi Mõttus välja.