EK ettepanekuga lihtsustatakse ka eeskirju ettevõtjatele, kes soovivad rohkem investeerida ja laieneda piiri taha, ning kavandatakse ELi-ülene võrguneutraalsuse kaitse.

„Jõuline samm Euroopa ühtse telekommunikatsioonituru loomise suunas on väga vajalik Euroopa strateegiliste huvide ja majandusliku edenemise jaoks. Seda nii telekommunikatsioonisektori enda kui ka nende kodanike jaoks, kes on pettunud, kuna neil puudub täielik ja õiglane juurdepääs internetile ja mobiilsideteenustele," ütles Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso.

Ehkki Euroopa Liidus läbi viidud järjestikused reformid on aidanud muuta viisi, kuidas telekommunikatsiooniteenuseid ELis pakutakse, on see sektor endiselt jagatud 28 riigi turu vahel. Ei ole ühtegi telekommunikatsiooniettevõtjat, kes tegutseks kogu EL-is, ning nii operaatorid kui ka tarbijad on vastamisi erinevate hindade ja eeskirjadega.

Ettepanekuga luuakse üks ühtne luba tegutsemiseks kõigis 28 liikmesriigis, nõudlikum õiguslik lävend telekommunikatsiooni allturgude reguleerimiseks ja ühtlustatud kord, mille alusel operaatorid saavad rentida juurdepääsu teiste ettevõtjate omandis olevatele võrkudele eesmärgiga pakkuda konkurentsivõimelist teenust.

EL-is reisides sissetulevate kõnede eest nõutavad rändlustasud keelustataks alates 1. juulist 2014. Ettevõtjatel oleks kaks valikut: pakkuda selliseid kõnehindu, mida kohaldatakse kogu ELis ja mille kujundab sisekonkurents, või lubada klientidel lahkuda, mis tähendab, et nad valivad teise rändlusteenuse pakkuja, kellel on madalamad hinnad. Seda ilma, et tuleks osta uus SIM-kaart.

Ka Euroopa-siseste rahvusvaheliste kõnede lisatasud kaotatakse. Hindade määramisega teeniks ettevõtjad tagasi objektiivselt põhjendatud kulud, kuid mobiililt tehtud ELi-siseste kõnede hind ei saaks olla kõrgem kui 0,19 eurot minuti eest. Sellele hinnale lisandub käibemaks.

Internetisisu blokeerimine ja piiramine keelatakse ja seeläbi antakse kasutajatele juurdepääs täielikule ja avatud internetile, olenemata lepinguga seotud kuludest või ühenduse kiirusest. Tarbijatel on õigus kontrollida, kas nende internetiühendus on nii kiire, kui lepingus lubatud, ning leping lõpetada, kui tingimused ei ole täidetud.

Klientidel on edaspidi õigus selges keeles kirjutatud ja rohkemaid võrdlusandmeid sisaldavale lepingule. Samuti saavad kliendid suuremad õigused vahetada teenusepakkujat või lepingut, õiguse iga hinnakava puhul 12 kuu pikkusele lepingule, kui puudub soov pikemat lepingut sõlmida. Lisaks tekib õigus lepingust loobuda, kui lubatud internetikiirust ei tagata ja õigus pärast teenusepakkuja vahetamist e-kirjade uuele aadressile edastamisele.