EOT hiljutistest analüüsidest Frankfurti laboris selgus, et nimetatud põlevkivimaardla on Maroko üks õlirikkaimaid paiku – 99l/t -, mistõttu oleks seal kahe partneri hinnangul majanduslikult otstarbekas Auveres jätkuvalt tõrkuva Enefit280 tehnoloogiaga hakata põlevkiviõli tootma. Timahdit põlevkivi on madalama niiskuse sisaldusega kui teised sarnased maardlad.

San Leon Energy ja EOT on kokku leppinud laiendamaks olemasolevat koostööd, et hõlmata Timahdit kontsessiooni. Ettevõtted plaanivad valida suurema valimi Timahdit põlevkivi ulatuslikuks hindamiseks EOT laborites Saksamaal.

San Leon Energy juht Oisin Fanning ütles Energy Business Reviewile, et arvestades EOT analüüside tulemusi on Marokos äriliselt väga kasulik põlevkiviõli hakata tootma.

EOT ja San Leon Energy on ka varem koostööd teinud. Eesti Energia ja insenerifirma Outotec ühisettevõte Enefit Outotec Technology (EOT) sõlmisid mullu augustis koostöölepingu Briti ettevõtte San Leon Energyga eeluuringuteks samuti Marokos, Tarfaya põlevkivimaardlas. Koostöölepingu eesmärgiks oli hinnata Enefit tehnoloogia sobilikkust Tarfaya maardla põlevkivile.

San Leon Energy kavandab Marokosse põlevkivist elektri ja õlitootmist Tarfaya põlevkivimaardlas, milles leiduvas põlevkivis on hinnanguliselt 500 miljonit barrelit põlevkiviõli. "Põlevkivist vedelkütuste tootmisel on maailmas suur arengupotentsiaal, sest see pakub alternatiivi toornaftale. Meil on efektiivne tehnoloogia. Koostöölepe on tunnustus Eesti inseneride arendustööle," ütles EOT tegevjuht Alo Kelder toona.

Eesti Energia ja Outotec asutasid ühisettevõtte Enefit Outotec Technology 2009. aastal. Ühisettevõtte peamiseks tegevusalaks on põlevkiviõli tootmise tehnoloogia Enefit arendamine ja müük. Eesti Energiale kuulub ühisettevõttest 60 protsenti, Outotecile 40 protsenti osalusest.
Eesti Energia sõlmis 2010. aasta kevadel Marokoga põlevkivienergeetika ühiste kavatsuste kokkulepe, mis tähendas seda, et ettevõte sai Marokos eelisõiguse kolm aastat põlevkivivarusid uurida.

Eesti Energiale see kulutusi kaasa ei toonud, sest esialgu oli Marokol plaanis vaid Eesti kogemusi kasutada. Põlevkivi uuriti Aghbala ja Errachidia maardlates. Kuna antud piirkondades analüüsitud kivimi kvaliteet ei olnud piisavalt hea, et selle töötlemine olnuks majanduslikult mõttekas, siis projekt lõpetati.

San Leon Energy on Londoni börsil noteeritud rahvusvaheline energiakontsern, mis arendab elektri-, õli- ja gaasitootmist Põhja-Aafrikas ja Euroopas, sealhulgas põlevkivist elektri ja vedelkütuste tootmist Marokos.

Markos asuvad ühed maailma suuremad põlevkivivarud. Marokos on väidetavalt 50 miljardit barrelit õli, põlevkivi on seal tuvastatud 10 asukohas. Samas Eestis kaevandatakse 15 miljonit tonni põlevkivi aastas ning õli toodetakse miljon barrelit.