Käesoleva aasta kuu keskmine korteritehingute arv on olnud 624 ja see ületab näiteks 2011. aasta tehingute arvu 27 protsendi võrra, kirjutas Kinnisvarakool OÜ juhatuse liige Tõnu Toompark portaalis Kv.ee.

Suure korteritehingute arvuga on käsikäes käinud tehingute hinnatõus. Augustikuine Tallinna korteritehingute keskmine hind oli maa-ameti andmetel 1252 eurot ruutmeetri kohta, mis on aastatagusest 14 protsenti kõrgemal.

Tegemist on jõulise ja sissetulekute kasvu oluliselt ületava korterite hinnatõusuga ja sellist hinnakasvu oleme näinud läbi kogu jooksva aasta, nentis Toompark. Täiesti loogiline on tema sõnul eeldada, et korterite üürihinnad käivad käsikäes korterite ostu-müügihindadega. Tallinna korterite üürihinnad hakkasid jõuliselt kerkima alates 2010. aasta lõpust ja 2011. aasta algusest.

Käesoleva aasta augustiks on korterite üüripakkumiste keskmise hinna aastane tõus portaali Kv.ee andmetel olnud 11 protsenti, mis on enamvähem samas proportsioonis korterite ostu-müügihindade tõusuga. Korterite üürihindade tõus jääb korterihindade tõusule siiski pisut alla.

Üürihinnad ootavad järgmise suve lõppu

Vaadates ettepoole on Toompargi sõnul lihtne prognoosida samasuguste arengute jätkumist. Sügisene üürnõudluse kasv on enam-vähem möödunud. See jätab üürihinnad paigale ootama järgmise suve lõppu.

Seejuures aga tasub tähelepanu pöörata ühele olulisele tegurile, nimelt ei taha üüripakkumiste hulk kuidagi kasvada. Augustis pakuti portaali Kv.ee andmetel Tallinnas üürile 2032 korterit. See on ligilähedaselt sama palju, kui aasta või kaks tagasi, mil üüriturul oli näha mitte tormilisi, vaid suisa orkaani meenutavaid hinnahüppeid ja korterid üüriti välja päevade või lausa tundidega.

Üüriperioodid pikenevad

Vahepealsel ajal on üürisektorisse sisenenud suur hulk väikeinvestoritest üürileandjaid. Nii võime tõdeda, et kui suurema hulga üürikorterite puhul püsib üürikuulutuste arv stabiilsena, siis üüriperioodid on pikenenud. Seda kinnitavad ka üürimaaklerid, et sama korterit tuleb järjest harvemini üürile anda.

Üürisektor pakub tootlust, mis hetkelist turukonjunktuuri arvestades on üürileandja jaoks siiski pigem soodne. Muude investeeringute kõrgemate tootluste ja madalamate riskide kõrval ning musta üürituru ebaausa konkurentsi tõttu jääb üüriäri veel pikkadeks aastateks eelkõige eraisikute mängumaaks.