Peakontrolör Tarmo Olgo, auditis öeldakse, et riik on äriühingutele andnud raha, omamata tegelikku strateegiat. Saate ehk tuua mõne näite?

Kaks kõige suuremat rahaandmist ja näidet: esiteks Eesti Energia, mille nõukogul ei olnud selle aasta algul heakskiidetud strateegiat. Kui me palusime seda näha, siis anti meile paari A4 peal kirjeldatud missioon, visioon ja üldine arengukirjeldus. Paraku äriühingu terviklikku arenguvaadet, kus on kirja pandud äriühingu finants- ja strateegilised eesmärgid, eesmärkide saavutamiseks vajalikud tegevused ja ressursid, neil esitada ei olnud. Samas annab riik neile eelarvest raha. Riigieelarvet vaadates on lihtsalt majandusministeeriumi real ligi 200 miljonit äriühingute aktsiakapitali suurendamiseks. Hiljem ilmnes, et 150 miljonit anti Eesti Energiale. Selline salatsemine on kummastav ja kurb.

Teine näide on Estonian Air, kus küll 2013. aasta strateegia kinnitati, kuid kõik varasemad rahaeraldused EA-le toimusid, ilma et ettevõttel oleks olnud nõukogu kinnitatud strateegiat. Strateegiat asendas mingi presentatsioon, mida  küll nõukogule ja valitsusele tutvustati, kuid heaks ei kiidetud. Kokkuvõttes oli Tero Taskila äriplaan juhatuse plaan, mille kohta öeldi, et „võtame teadmiseks ja siin on teile 30 miljonit”.

Loe edasi, mida arvab Tarmo Olgo Kalle Pallingu istumisest Eesti Energia nõukogus ja miks valitseb valitsuse tasandil riigiettevõtteid puudutavas minnalaskmismeeleolu.