Apteekrite Liidu liikmete nimekirja vaadates avaneb sunnitud koostöövormide tõttu pilt, kus üksikute eranditega kasutavad proviisoritele endile kuuluvad apteegid näiteks Magnumi mõjusfääris olevate Apotheka ja Südameapteegi või siis Tamro Apteek1 kaubamärke, kirjutab Äripäev. Osa koostöövorme kohustab apteeke ka kindla summa eest kindlalt hulgimüüjalt kaupa tellima.

"Me teatud protsendi ulatuses oma käibest tellime neilt ja siis nemad annavad meile toidulisandite pealt soodustusi," sõnas Tamro Apteek1 kaubamärgi all tegutseva Paide Vee Tänava Apteek OÜ üks omanikest Kai Kimmel. Koostöö Tamroga oli Paides tegutseva Kimmeli sõnul sundkäik.

Riigikontroll juhtis juba mullu septembris sotsiaalministeeriumi tähelepanu sellele, et Eestis võimutsevad ravimiäris kaks ettevõtet, Margus Linnamäe kontrolli all olevad Magnum ja Tamro, ning keegi kolmas, neljas või viies ei pääse naljalt turule.

Audit nimega "Ravimite hüvitamise korraldus. Kas riigi tegevus ravimite kättesaadavuse ja optimaalse kasutuse tagamisel on olnud tulemuslik?" oli armutu.

"Eesti ravimite hulgimüügiturul domineerib kaks hulgimüüjat, kelle käes on üle 80% hulgimüügiturust. Need kaks hulgimüüjat on paljude apteekide omanikud ja enamiku apteekide varustajad, mistõttu on konkurents ka jaemüügiturul halb ning kolmandal osapoolel on väga keeruline turule siseneda. Alates 2006. aastast on kehtinud ka apteekide asutamise piirang, mille eesmärgiks oli elavdada turul konkurentsi ning vähendada maa-apteekide sulgemist. Asutamispiirang ei ole neid eesmärke täitnud. Konkurentsi olukorrale on mitmel korral juhitud ministri tähelepanu, kuid olukorra parandamiseks ei ole midagi ette võetud," seisab analüüsis.