-Mis saab nüüd riigiettevõtete haldusfirma loomisest? Kas te olete sellest teemast nüüd täiesti välja astunud?

Kui ma ei tööta enam majandusministeeriumis, siis ei saa see olla mulle igapäevaseks teemaks. Kuid ma ei distantseeriks sellest liiga palju. Hea formaadi olemasolul löön selles kaasa.

Kui 2012. aasta alguses oli mul sellele teemale kõrvaltvaataja pilt, siis suvel sai pandud kokku mõnevõrra detailsem plaan. Haldusüksuse loomine on saanud siin liiga palju tähelepanu, sest töö keskendus sellele, kuidas ja mida teha paremini. Kui on olemas mingi muu viis paremini tegemiseks kui haldusüksuse loomine, siis tuleb minna seda teed.

Oluline on see, mida  muuta eesmärkide seadmisel ja nõukogude moodustamisel.

-Mis seisu riigiettevõtete juhtimine teie lahkudes jäi?

Selle teema edasi kandjaks on majandusministeeriumi kantsler Marika Priske, kes oli väga aktiivselt selle töö tegemisel kaasas. Tegin seda tööd eeldusel, et lähiajal midagi ei muutu, et need ettepanekud jõuaksid platvormidiskussioonini 2015. aasta valimiste eel.

-Kas ma saan õigesti aru, et riigiettevõtete haldusüksuse teema sai vastukaja selle pärast, et inimesed said sellest lihtsalt aru, aga see ei pruugi üldse teoks saada?

Ma ei taha seda teemat vähendada. Tegime seda tööd lähtudes sellest, kuidas on praktika paljudes meist arenenumates riikides. OECD riikides loetakse sellise üksuse loomist edumeelseks praktikaks. Endis, meelt olen seda meelt, et efekt sellest oleks oluline. Kui me tegime olulisi ettepanekuid, siis see tähendab, et meie töö tehti nn aruteludokumendina. Kuid nüüd on vaja siia päris elu sisse tuua, mille põhjal luua konkreetne tegevuskava.

-Millist ametit te LHVs pidama hakkate?

Minu töö toimub haldusettevõttes LHV Grupp. Minust saab aktiivne nõukogu esimees nii LHV Pangale kui ka LHV Varahaldusele. Teiseks suunaks kujunevad LHV uued äriarendused väljaspool Eesti piire.

-Millised välismaa plaanid LHV-l ees seisavad?

Me ostsime Leedus koos sealsete partneritega osa Snoras Bankase ärist rohkem kui 20 miljoni eurose portfelliga.

-Kas te kavatsete hakata samasuguste teenustega panka üles ehitama nagu Eestis?

Selliseid otsuseid praegu tehtud ei ole.

-Kuidas te näete LHV tegevust Eestis, kus väiksemad pangad liiguvad kahe suurema kiiluvees?

Ilma ambitsioonideta pole mõtet äris olla, kui kasvada ei taha. Üksnes koha säilitamise nimel peab kiiresti jooksma. Kuid täna on esimene päev ja ma ei taha selle koha pealt siin ennustama hakata.

-Kuidas te kavatsete kliente juurde võita olukorras, kui peale päris noorte inimeste on kõik inimesed laenude ja liisingutega teiste pankadega juba seotud?

Ma ei ole praegu selles positsioonis, et hakata kommenteerima, mida praegune meeskond on seni teinud. Eesti turul on väga korralik igapäevapanganduse teenuse pakkumine olemas, mis ei tähenda, et see ei saaks edasi areneda.

-Kas konkurentsi situatsioon võimaldab LHV pangal tõusta?

LHV on üks viimaseid alustajaid ja ei saa öelda, et meil oleks halvasti läinud.

-Kas LHV jääb ka tulevikus nn eestlaste pangaks või kavatsete rahvusvahelisemaks muutuda?

Äri hakkab peale sellest, et pakutakse klientidele häid teenuseid ja kaupu. Kõik muud emotsionaalsed argumendid tulevad peale selle, on väiksema kaaluga. Siiamaani on selles suunas tööd tehtud ja küllap see läheb samamoodi ka edasi.

-LHV on seni hoidunud sularahast. Kas ka edaspidi?

See on detaili küsimus. Ma tean küll vastust, aga seda peaks kommenteerima panga tegevjuht.

-Kas sularaha võib tulevikus saada LHV-le olulisemaks?

See detail pole tänasel päeval asjakohane teema.