Need ettevõtete aktsiate omanikud, kes off shore firmade taha peituvaid tegelikke kasusaajaid riigi eest varjata otsustavad, hakkavad eelnõu järgi maksma 30protsendilist tulumaksu, seda ka dividendidelt.

Leht märgib, et äriringkondadel on põhjust mures olla – paljude ettevõtete aktsionärid võtavad praegu tulu välja läbi madala maksumääraga „transiitriigi“. Kui aastaid oli kõige populaarsem koht riiulifirmade registreerimiseks Küpros, siis pärast majanduskriisi „kolisid“ paljud aktsiate tegelikud omanikud Luksemburgi või Hollandisse. See võimaldas soliidset kokkuhoidu – 15 protsendi asemel makstakse dividendidelt vaid 5 protsenti tulumaksu, võlakirjade müügist saadud tulu maksumäär on siis 20 protsendi asemel sootuks 0 protsenti.

Maksuametnikud hoiavad praegu luubi all vaid maksete saajaid. Kui rahandusministeeriumi idee toetuse saab, peavad aktsionärid hakkama avaldama hulgaliselt infot, mida varem ei küsitud.

Rahandusministeeriumi plaan on osa kampaaniast, mis on Venemaal ette võetud võitluseks riiulifirmadega. Töökäsk selleks tuli otse Venemaa presidendilt Vladimir Putinilt. Kui plaan käiku läheb, annab see riigieelarve tuludesse soliidse lisasumma. Rahandusminister Anton Siluanov on varem öelnud, et varimajanduse tõkestamine toob riigile kolme aasta jooksul juurde umbes 400 miljardit rubla. Teatavasti näeb Venemaa valitsus praegu kõvasti vaeva, et leida vahendeid riigi tulude täiendamiseks.

Samal ajal nendivad Venemaa maksuametnikud, et ettevõtete poolt esitatavate andmete õigsuse kontrollimine ei saa olema just lihtne ülesanne. Seaduse eelnõu ei näe praegu ka ette täiendavat vastutust valeandmete esitamise eest. Praegune maksuseadus lubab iga esitamata dokumendi eest trahvida vaid 200 rublaga.

Venemaa rahandusministeerium tahab eelnõu valmis saada septembri lõpuks.